EU od Kosova ne traži lepe reči već dela

0

Štefan File

 

"Moj lični stav jeste da ne očekujem samo lepe reči, već konkretne postupke", rekao je File posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Obraćajući se novinarima, File je rekao da je domaćinima čestitao na progresu, posebno na organizovanju lokalnih izbora na Kosovu održanih u novembru.

"Preneo sam da u EU postoji snažan konsenzus u vezi sa evropskom perspektivom i integracijama Kosova. Kosovo se u ovoj godini mora usredsrediti na bezbednost i angažovanje manjina u kosovske institucije, posebno na postizanju progresa u oblastima koje se odnose na pripreme za dostizanje standarda EU", rekao je File.

On je istakao da je EU zainteresovana za sprovođenje konkretne politike. Najavio je da će posebna komisija ubrzo saopštiti rezultate ispunjenosti uslova Kosova za proces pridruživanja i posebno ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.

"Nisam u situaciji da iznesem ocenu. Potrebno je sasvim izvesno više vremena, a komisija će ubrzo saopštiti svoje nalaze", zaključio je File koji boravi u Prištini u okviru turneje po jugoistočnoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here