EU direktno: Šta se sve očekuje od Srbije

0

Fonet/EPA
Jedan od uslova: Što skorije usklađivanje spoljne politike
 

To se navodi u nacrtu zaključaka koje sutra u Briselu treba da usvoji Savet ministara inostranih poslova EU, a u koje je imala uvida agencija Beta.

Savet ministara inostranih poslova EU takođe ističe dobru pripremljenost srpskih vlasti za otvaranje poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu s EU, ali ne ukazuje da li bi prvo poglavlje uskoro moglo biti otvoreno.

U ovom dokumentu se kaže da "Savet minstara poziva Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u sklopu Pregovaračkog okvira (EU-Srbija)", mada se izričito ne spominju sankcije EU prema Rusiji.

Evropski ministri podvlače da je "potrebno da Srbija održi delatno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije s Kosovom, u čemu je ostvaren značajan napredak".

"Savet ministara EU će i dalje tesno pratiti dalje angažovanje Srbije ka vidljivom i trajnom napretku u sređivanju odnosa s Kosovom, uključujući primenu u dobroj veri postignutih dogovora, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svojim odgovarujućim putevima ka Evropi, s tim da nijedno od njih ne koči drugog u tim nastojanjima i ispunjava sopstvene odgovornosti", naveo je Savet ministara.

To telo podseća da napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom u okviru poglavlja 35 mora ići uporedo s napretkom u sveukupnim pregovorima i mora biti otvoreno odmah u početnoj fazi pregovora.

U nacrtu zaključaka se od srpskih vlasti traži da obezbede "delotvorno, nezavisno sudstvo i rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", a posebna pažnja se traži za temeljne slobode.

Evropski ministri "izražavaju zabrinutost zbog pogoršavanja uslova za punu slobodu slobode izražavanja" i podvlače nužnost poboljšanja uslova za poslovanje i investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here