EU daje SAD-u pristup bankarskim podacima

0

Prema planu sporazuma sa SAD, koji je pripremila vlada Švedske, predsedavajuća Unijom, američke službe koje vode borbu protiv terorizma mogu legalno da dobijaju podatke o međunarodnim i unutar državnim novčanim transakcijama koje se ostvaruju u EU.

U predlogu se podvlači da zahtevi američke strane moraju biti osnovani i do kraja konkretizovani.

Ukoliko zahtev ne bude jasno formulisan, američkim specijalnim službama će odgovarajući podaci takođe biti predavani, ali u paketu koji uključuje ime, adresu, broj računa i lične karte klijenta banke, objavljeno je na Internet sajtu finmarket.ru.

Prema informaciji lista "Fajnenšel tajms Dojčland", Amerikanci će dobiti pristup ne samo podacima belgijskog Društva za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) koje osigurava većinu međunarodnih novčanih transakcija u EU, Africi i na Bliskom istoku, već i podatke nacionalnih kompanija koje se bave novčanim transakcijama.

Švedska planira da osigura usvajanje tog sporazuma do 1. decembra kada stupa na snagu Lisabonski sporazum koji daje pravo glasa Evropskom parlamentu u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, a ne, kao sada , samo konsultativnu ulogu.

Sporazum o pristupu američkih službi bankarskim podacima Evropljana važiće do januara 2011, nakon čega će se novi sporazum postizati već sa učešćem Evropskog parlamenta.

Pojedine članice EU, uključujući Nemačku, Francusku, Austriju i Finsku, protive se tako brzom usvajanju tog sporazuma, ukazujući da je potrebno više vremena da bi se osigurala potpunija zaštita podataka o evropskim građanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here