Youtube/TV Studio B
Marko Krstić

Etnografski muzej obeležava 120 godina od svoje prve stalne izložbe nizom događaja u okviru Dana muzeja. Direktor ovog muzeja Marko Krstić je rekao na konferenciji za novinare da muzej svoj dan prvi put proslavlja s nekoliko događaja kako bi na različite načine obeležili jubilej.

U Etnografskom muzeju prva stalna izložba bila je otvorena 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, a Krstić je naglasio da kod nas “nema mnogo onih koje slave 120 godina”. On je najavio da će u okviru Dana muzeja biti održani paneli posvećeni digitalnoj tehnologiji u muzeju i pirotskim ćilimima, kao i zajedničkom projektu s Prirodnjačkim muzejom i Muzejom Jugoslavije Jedna ulaznica – četiri muzeja.

Etnografski muzej je jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu. Osnovan je februara 1901. godine, ali njegovi koreni sežu dublje u prošlost. Sakupljanje etnografskih predmeta otpočelo je sredinom 19. stoleća. U okviru Narodnog muzeja Srbije nalazio se još 1844. godine jedan broj etnografskih predmeta.

Zahvaljujući očuvanosti tradicionalnog načina života na Balkanu, posle Prvog svetskog rata nastavlja se s popunom fonda muzeja, a 1926. godine odštampana je prva sveska “Glasnika Etnografskog muzeja”, koji do danas redovno izlazi. Posle Drugog svetskog rata otpočelo je sistematsko etnološko proučavanje etnografskih oblasti, obavljen je veliki broj pojedinačnih istraživanja, a započinje i rad na sistematizovanoj i naučno zasnovanoj konzervaciji predmeta.

Muzej se 1951. godine useljava u zgradu nekadašnje Beogradske berze na Studentskom trgu 13, izgrađene 1934.

Danas Etnografski muzej čuva veliki broj etnografskih predmeta, raspoređenih u zasebne zbirke (pokućstvo, nakit, običaji, narodne nošnje, narodna arhitektura, privreda, stočarstvo, saobraćaj, kultni predmeti), ima jednu od najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu i izdaje stručne publikacije, ima konzervatorsku službu koja obrađuje gotovo sve vrste materijala, raspolaže velikim izložbenim prostorom, organizuje obimna etnografska istraživanja i ima mnogo volje i znanja da etnološki i antropološki prouči 19. stoleće.

Muzej sarađuje s mnogim sličnim ustanovama u svetu, a sledeće godine gostuje u Pekingu, u Kulturnom centru Srbije s izložbom “Pirotski ćilim – dva lica”.

Još uvek mladi

Direktor Marko Krstić kaže da i pored toga što proslavljaju 120 godina, ipak kažu da su još uvek mladi.

– Ideja da se napravi i prikaže izložba Memorija je potekla od toga da budu prikazana terenska istraživanja etnologa, kustosa kao i način na koji se muzejski fondovi obogaćuju. Muzej će početi da priprema novu stalnu postavku i nastaviće da radi na brendiranju srpske tradicije na najbolji mogući način – rekao je Marko Krstić.

Braća Teofilović kao poklon

Braća Teofilović Ratko i Radiša oduševili su publiku u Etnografskom muzeju, povodom 30 godina svoje karijere. Tefilovići su debi album “Čuvari sna” promovisali pre 25 godina upravo u ovoj kulturnoj ustanovi, gde su potom imali i svoj prvi koncert. Za nastup Teofilovića u Etnografskom muzeju mogle su se podići simboličnih 120 besplatnih ulaznica, u duhu proslave muzeja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here