Ešton i File neće u Sarajevo bez Jeremića i Hisenija

0

Vuk Jeremić i Ketrin Ešton

 

Ešton i File su obavestili šefa španske diplomatije Miguela Anhela Moratinosa da se neće pojaviti na konferenciji ako ne bude osigurano učešće ministara spoljnih poslova Srbije i Kosova Vuka Jeremića i Skendera Hisenija.

 

Novosadski "Dnevnik" piše da u krugovima organizatora konferencije postoji bojazan da će najglasniji sponzori kosovske nezavisnosti ohrabriti Prištinu da zauzme čvrst stav i ne pojavi se u Sarajevu.

"To bi imalo za posledicu izostanak i nekih drugih učesnika, dok bi neke ključne zemlje EU u Sarajevo poslale niže funkcionere, a ne ministre spoljnih poslova kako je to predviđeno protokolom skupa", rekli su za list izvori u evopskim institucijama, bliski organizatoru sarajevske konferencije.

File čak nije ni želeo da zajedno sa Moratinosom potpiše pozivnice koje će biti poslate na adrese država EU i zapadnog Balkana, zbog neizvesnosti dolaska svih pozvanih na skup.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da se RS protivi da na konferenciji EU i zemalja u regionu učestvuje predstavnik Kosova i Metohije, jer BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost te srpske pokrajine.

 

Dodik je rekao da mu nije poznat konkretan sadržaj te konferencije, osim što mu je španski ministar inostranih poslova Miguel Anhel Moratinos nedavno potvrdio da će na skupu u Sarajevu biti promovisan bezvizni režim za građane BiH.

 

Glavni organizator Konferencije "EU – zapadni Balkan" koja će 2. juna biti održana u Sarajevu je Španija, zemlja koja trenutno predsedava EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here