Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji, kao i da će takvi potezi imati posledice.

Gabrijel Eskobar je za Tanjug, povodom odluke Prištine o zabrani dinara na KiM, istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo.

Poručio je da su SAD bile potpuno jasne da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posledice.

– Mi smo spremni da pomognemo u rešavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore – rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se reše uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Briselu ili Vašingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rešavanje „bilateralnih pitanja“.

– Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naša najveća aspiracija je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose – rekao je Eskobar.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here