EPA/Justin Lane

Posledice ukrajinske krize pogrešno su procenjene, jedan broj zapadnih zemalja sada razmišlja kako da prezimi, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

– Nova epoha se pretvara u epohu sukoba, a ne prosperiteta, mira i pravde. Bogati postaju još bogatiji, a jaz među različitim slojevima stanovništva se povećava. Milijarde ljudi od Afrike do Azije suočavaju se s teškoćama u pristupu čak osnovnim prehrambenim namirnicama. Vidimo da ta mračna slika postaje sve gora. Pokazatelji inflacije, dostigli su najveći nivo u poslednjih 50-60 godina, dovode u težak položaj sve, uključujući stanovnike zapadnih zemalja – naglasio je Erdogan u svom govoru u Ankari.

Erdogan je rekao da Turska ove zime neće imati takve probleme.
Prema njegovim rečima, „lideri su razmišljali samo o aktuelnom trenutku.
– Nažalost, nisu procenili događaje između Rusije i Ukrajine sa zdravorazumskog stanovišta. U predstojećem periodu, u svetu će se neminovno desiti radikalne političke promene – zaključio je turski lider.
Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su nanela ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika je pogoršati živote miliona ljudi.
Ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov izjavio je za TV „Rusija 1″ da zapadni političari koji govore o uvođenju ograničenja cena ruske nafte i gasa samo pogoršavaju stvari u svojim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here