Tanjug
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da turske firme u Srbiji zapošljavaju 9.600 ljudi, dok je njihov ukupan prihod premašio milijardu dolara, a rekao je i da su vrata širom otvorena za sve preduzetnike iz Srbije koji žele da rade u Turskoj.

Erdogan je, govoreći na poslovni forumu u okviru posete Srbiji, rekao da turske firme stvaraju dobre poslovne prilike i da je trenutno 850 investitora u Srbiji čija je vrednost kapitala u poslednjih 12 godina porasla na 540 miliona dolara, od početnog jednog miliona.

– Naše dve zemlje su puno toga postigle, dok je naša spoljnotrgovinska razmena u poslednje dve godine prevazišla cifru od dve milijarde dolara, što pokazuje u kolikoj je uzlaznoj putanji naša razmena – rekao je Ergodan.

On je istakao da turska strana od biznis foruma ima velika očekivanja za budućnost dve zemlje i za predstavnike poslovnog sveta, kao i da očekuje jačanje međusobnih veza i privrede.

– To ćemo uraditi zajedno sa vama – poslovnim svetom, šireći poslovne horizonte i ulažući napore ka razvoju bez ikakvih smetnji – naglasio je Erdogan.

Govoreći o Srbiji, Erdogan je istakao da je naša zemlja, vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, u procesu raznih privrednih reformi.

– Srbija ekonomski raste i mi se radujemo njenom velikom skoku napred. U 2023. godini, više od 60 odsto investicija u regionu Zapadnog Balkana, vrednosti 4,5 milijardi evra došlo je u Srbiju – rekao je Erdogan.

On je dodao da je izuzetno zadovoljan poslovanjem Halbanke koja je, kako je rekao, razlog ponosa i zahvalnosti, ali i pokazatelj koliko Turska ima poverenja u sjajnu budućnost Srbije.

Govoreći o poslovnoj klimi u Srbiji, Erdogan je zahvalio Vučiću na razumevanju koje ima za predstavnike turskih kompanija.

– Njegova vrata su uvek otvorena za turski poslovni svet i on ima veliko razumevanje za sve probleme sa kojima se oni suočavaju. Verujem u podršku Vučića i da će se tako nastaviti u budućnosti na eksponencijalan način – istakao je Erdogan.

On je rekao da je sa Vučićem imao sadržajne razgovore i da su pričali o načinu na koji mogu da doprinesu rastu poslovnog sveta u Srbiji i Turskoj.

Kako je naveo, sa Vučićem je razgovarao o tome kako bi najbolje trebalo da iskoriste potencijal koji postoji za dalju saradnju, navodeći da će u budućnosti biti uložen i dodatni napor.

– Informativne tehnologije, komunikacije, turizam su samo neke od oblasti gde ćemo iskoristiti naš pun potencijal. Takođe, moramo još više da iskoristimo mogućnosti koje su pred nama, naročito po pitanju industrije odbrane – naveo je Erdogan, dodajući da je za Tursku primarni cilj da intenzivira sa Srbijom dijalog po pitanju namenske industrije.

Turski predsednik je rekao da dalji razvoj sektora turizma između dve zemlje pojačava veze koje postoje među građanima.

– Do kraja ove godine broj turista koji je iz Srbije došao u Tursku će dostići 340.000 i mislim da će prevazići tu cifru, što znači da će rezultati biti bolji nego prethodnih godina –  istakao je Erdogan.

On je rekao da će posle ratifikacije prakse putovanja sa ličnim kartama, u Turskoj biti sve veći broj turista iz Srbije i obrnuto.

– Zajedno sa mojim dragim prijateljem, predsednikom Vučićem, opredeljeni smo da uradimo sve što je potrebno da bismo dodatno ojačali naš odnos. Naša vrata su širom otvorena za sve preduzetnike u Srbiji koji su voljni da dođu i ulože u Tursku. Niko ne bi trebalo da sumnja da će srpski investitori koji budu došli u Tursku imati veliki stepen bezbednosti i sigurnosti – zaključio je Erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here