EPA
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Organizaciju islamske saradnje da sazove vanredni samit na kojem bi se razgovaralo o ratu u Gazi i “izraelskim napadima na Jerusalim”, prenosi Rojters.

Erdogan, otvoreni kritičar Izraela tokom rata te zemlje protiv militantne grupe Hamas u Gazi, pozvao je tokom vikenda islamske zemlje da formiraju savez protiv izraelskog “ekspanzionizma”.

Govoreći nakon sastanka vlade u Ankari, Erdogan je rekao da je Izrael gađao džamiju Al-Aksa u Jerusalimu u okviru svoje “ekspanzionističke” kampanje. Jerusalim i ta džamija, poznata Jevrejima kao Brdo hrama, bili su “crvena linija” Ankare, dodao je on.

Organizacija islamske saradnje (OIC) ima 57 država članica i predstavlja se kao kolektivni glas muslimanskog sveta.

– Nezamislivo je da OIC, čija je dužnost da se brine o pitanju Jerusalima, ostane ravnodušan prema ovim napadima. Organizacija treba hitno da se sastane na nivou rukovodstva, bez gubljenja vremena – rekao je Erdogan.

On je dodao da će se Turska obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog izraelskog ubistva Turske Amerikanke Ajsenur Ezgi Ejgi na protestu na Zapadnoj obali prošle nedelje.

– Preduzećemo sve pravne korake – obećao je Erdogan, dodavši da će “izraelsko rukovodstvo koje je počinilo genocid apsolutno odgovarati za zločine koje su počinili.”

2 COMMENTS

  1. Opet brka glumata….
    Ćuti bre nesrećo,da nije Iranaca i ostalih Šiita, niko ne bi ni znso da ima muslimana…..🙂

  2. Rat traje evo vec godinu dana a ti jednako pricas o crvenim linijama,jer i ti kao EU nesmes nista bez odobrenja Amerike?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here