EPA/Malton Dibra
Redžep Tajip Erdogan i Edi Rama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pohvalio je u telefonskom razgovoru sa albanskim premijerom Edijem Ramom napore Albanije da stavi tačku na aktivnosti Gulenističke grupe (FETO), piše “Albanijan post”.

Erdogan je sa Ramom razgovarao i o odnosima Turske i Albanije, i regionalnom razvoju dve zemlje.

Napominjući da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, Erdogan je rekao Rami da će trgovinska, ekonomska, vojna i odbrambena saradnja dodatno ojačati veze.

Napomenuo je da su napori Albanije da osujeti aktivnosti grupe FETO bili odlučujući i da veruje da će Tirana nastaviti sa nastojanjima da okonča njihovo prisustvo u obrazovnim, zdravstvenim i verskim institucijama.

Takvi zahtevi Albaniji su i ranije dolazili iz Ankare, od samog Erdogana, pa i od ministra spoljnih poslova Hakana Fidana.

Turska smatra Albaniju važnom strateškom zemljom za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Balkanu i podržava njenu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Tursku je 2013. godine Albanija proglasila “strateškim partnerom”.

Gulenistička grupa FETO, predvođena američkim liderom Fetulahom Gulenom, orkestrirala je neuspeli državni udar u Turskoj 15. jula 2016. godine, u kojem je ubijena 251 osoba, a 2.734 ranjeno.

Grupa je optužena da stoji iza duge kampanje za rušenje države infiltriranjem u turske institucije, posebno u vojsku, policiju i pravosuđe.

1 COMMENT

  1. Ako malo unazat pogledamo pažljivo od 2006 god pa ovamo Erdogan osvaja, Balkan u svakom smislu ovim ,Državama daje punu podršku u svemu , Hrvatska, Bosna I Hercegovina, Sjeverna Makedonija ,Kosovo, Albanija, Bugarska i Sanđak ko pokrainu.
    Radi se Sistematsko udubljenje odnosa sa Turskom državom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here