EPA/Necati Savas
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je danas teroristički napad u Ankari tokom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama samita BRIKS. Erdogan je zahvalio Putinu na saučešću upućenom porodicama onih koji su izgubili živote u današnjem terorističkom napadu u Ankari, preneo je TRT Haber.

“Imamo četiri mučenika i 14 povređenih. Osuđujem ovaj gnusni teroristički napad i želim Božiju milost našim mučenicima”, rekao je Erdogan.

U delu sastanka otvorenog za novinare, Erdogan je zahvalio Putinu na pozivu i izrazio zadovoljstvo što se ponovo sreo sa njim posle sastanka u Astani.

Podsetivši da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boravio u petak u Istanbulu povodom Platforme za regionalnu saradnju 3+3, Erdogan je rekao Putinu da želi da ga vidi što pre u Turskoj. Erdogan je kazao da se nastavljaju napori da se reše problemi u bankarskom plaćanju između dve zemlje.

“Naša ministarstva trezora i finansija i centralne banke su u kontaktu sa ciljem uspostavljanja mehanizma po ovom pitanju. Pokrenuta je i međuinstitucionalna studija između naših ministarstava trgovine. Prošle nedelje smo vašoj delegaciji preneli listu proizvoda koji nisu uključeni u obim sankcija i ne predstavljaju komercijalni rizik”, istakao je Erdogan.

Sastanak, kome su prisustvovali ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bairaktar, ministar trgovine Omer Bolat, direktor komunikacija Predsedništva Fahretin Altun, direktor Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Ibrahim Kalin, glavni savetnik predsednika za spoljnu politiku i bezbednost Akif Čagataj Kilić i zamenik predsednika AK Partije i portparol stranke Omer Čelik, trajao je oko sat vremena. Ruski predsednik je istakao da je svestan činjenice da je Turska zainteresovana za uspostavljanje bliske saradnje sa BRIKS-om.

”Ovde vidimo značajne perspektive, imajući u vidu autoritet i posebnu geopolitičku ulogu zemlje koja povezuje istok i zapad evroazijskog kontinenta”, rekao je ruski lider.

On je napomenuo da su rusko-turski odnosi dobrosusedski i konstruktivni, zasnovani na dugogodišnjoj saradnji u različitim oblastima.

Putin je ukazao na značaj stalnog dijaloga o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, prenosi Izvestija. Prema njegovim rečima, stavovi Rusije i Turske o bliskoistočnom rešenju su veoma bliski.

“Sada je najhitnije pitanje tragičan razvoj situacije na Bliskom istoku. Principijelne pozicije Rusije i Turske su veoma bliske po ovim pitanjima“, rekao je Putin.

Ističući da je obim trgovine između dve zemlje prošle godine dostigao 55,4 milijarde dolara, Putin je naveo da je u periodu januar-avgust ove godine taj pokazatelj povećan za još 6,2 odsto.

On je istakao da su ruske kompanije realizovale važne projekte u turskoj metalurgiji i sektoru proizvodnje automobila i da Rusija nastavlja da bude pouzdan snabdevač na turskom polju prirodnog gasa.

“Pripreme za sprovođenje naše inicijative o uspostavljanju međunarodnog centra za prirodni gas se nastavljaju. Siguran sam da će to značajno ojačati regionalnu energetsku bezbednost. kroz uravnoteženije mehanizme određivanja cena”, rekao je ruski predsednik i napomenuo da je izvezeno 20,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovode Turski tok i Plavi tok.

Naveo je i da se rad u nuklearnoj elektrani Akuju (NEK) nastavlja u četiri bloka.

“Gospodine predsedniče, kao što ste rekli, očekujemo da ta elektrana sledeće godine počne da snabdeva električnu mrežu Republike Turske”, istakao je Putin.

On je naveo da je Tursku prošle godine posetilo 6,3 miliona ruskih turista, zauzimajući prvo mesto u ovoj oblasti. Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra.

Poslednji samit na nivou šefova država održan je u Johanesburgu u avgustu 2023. godine.

Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi 1. januara ove godine u okviru međudržavnog udruženja pridružili su se Egipat, Iran, Etiopija i UAE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here