EPA/Filip Singer
Redžep Tajip Erdogan

EU je zamrznula 30 miliona evra (32 miliona dolara) iz odbrambenih fondova za Gruziju nakon što je zaustavila proces pridruživanja te zemlje Uniji u junu, izjavio je danas ambasador EU u Gruziji Pavel Herčinski.

Herčinski je naveo da je EU sada zamrznula svoju podršku Gruziji iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) koja iznosi 30 miliona evra za ovu godinu.

“Razmatraju se i druge mere, ukoliko se situacija dodatno pogorša”, istakao je Herčinski, preneo je gruzijski portal Civil.ge.

Herčinski je ocenio da je tužno videti odnose EU i Gruzije na tako niskoj tački, kada su mogli da budu na najvišem nivou ikada.

EU je dala status kandidata Gruziji krajem 2023. godine, ali su se odnosi sa Tbilisijem pogoršali nakon što je gruzijski parlament u maju usvojio zakon o “stranim agentima”, uprkos masovnim protestima i vetu gruzijske predsednice Salome Zurabišvili.

Evropski savet je 27. juna saopštio da taj zakon predstavlja nazadovanje u koracima koje je potrebno da Gruzija ispuni kao kandidat za članstvo u Uniji, što “de fakto” vodi ka zaustavljanju procesa pridruživanja.

Tim zakonom je predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao “strani agenti” ili će se suočiti sa novčanim kaznama.

EPF pomaže u finansiranju bezbednosti i odbrane partnerima iz EU, uključujući Moldaviju, Severnu Makedoniju i Afričku uniju. Ukrajinske oružane snage dobile su podršku od 6,1 milijardu evra iz EPF-a. Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je 5. jula da je na neodređeno vreme odložilo zajedničke vojne vežbe sa Gruzijom.

3 COMMENTS

  1. нато читај америка
    МОРА СВОЈ ОСНОВНИ ПОСАО ДА РАДИ
    ДА ПРОИЗВОДИ РАТОВЕ
    И ПРОДАЈЕ ОРУЖИЈЕ

    БОЖЕ☦️ПОМОЗИ ДА ДА СЕ америка СВОЈИМ ЈАДИМА ЗАБАВИ
    ДА ОСТАВИ СВИЈЕТ
    БЕЗ РАТОВА
    ☦️☦️☦️

  2. Ovaj zaista mora ponovo u osnovnu skolu…ko li je tebi bio ucitelj i ko god te je naucio da pises – lose, vrlo lose te ucio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here