Erdogan blokirao Tviter

0

Turska je blokirala pristup društvenoj mreži Tviter, nekoliko sati pošto je to najavio njen premijer Redžep Tajip Erdogan. On je ovim ostvario ranije pretnje da će blokirati Tviter zato što su na društvenim mrežama objavljeni njegovi prisluškivani telefonski razgovori koji ukazuju da bi on mogao da bude direktno umešan u skandal o korupciji.
"Ukinućemo Tviter. Baš me briga šta će da kaže međunarodna zajednica", izjavio je Erdogan sinoć pred više hiljada svojih pristalica na predizbornom skupu uoči lokalnih izbora 30 marta.

I Gul osudio blokadu
Turski predsednik Abdulah Gul juče je na svom Tviter nalogu osudio blokadu te društvene mreže. "Ne možemo da podržimo potpunu blokadu društvenih mreža. Nadam se da ova situacija neće trajati dugo", napisao je šef države.

Vest da je Tviter blokiran nije zvanično potvrđena u Ankari ali na vebsajtu Turske uprave za telekomunikacije objavljen su četiri pravne odluke vezane za "tnjitter.com", među kojima se navodi i mera zaštite na osnovu odluke državnog tužioca Istanbula.
Evropska komesarka za nove tehnologije, Neli Kroes, osudila je ovaj postupak. "Zabrana Tvitera u Turskoj je neosnovana, nepotrebna i kukavička. Turski narod i međunarodna zajednica će to doživeti kao cenzuru, što i jeste".
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here