Epidemija hara dolinom Rajne

0

Tabani i ruke se ospu
 

– Reč je o zaraznoj bolesti. Na telu se pojavljuju plikovi slični ovčjim boginjama. Najviše su pogođena deca do 10 godina – izjavio je za medije Filip Dženi, pedijatar iz Alštetena.

 

Jedina zaštita – higijena!

Protiv virusa HFM, ne postoji vakcina. Jedina zaštita je redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama.

Obolelih ima i u Cirihu a najviše beba – kaže Kristof Berger, pomoćnik direktora odeljenja za infektivne bolesti i bolničku higijenu na Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Cirihu. "Bolest prati visoka temperatura – dodaje Berger.

Koliko je dece u dolini Rajne trenutno zaraženo virusom HFM, još tačno nije utvrđeno ali se procenjuje da od 100 dece oboli desetoro.

Bolest se prenosi preko pljuvačke ili sekreta iz rane ili putem fekalija. Prvi simptomi su groznica, mučnina, malaksalost, glavobolja i bolovi u telu. Obično simptomi nestaju nakon nedelju dana.

Ova bolest je veoma česta u Africi. Virus se javlja u Evropi poslednjih nekoliko decenija. U zapadnom Pacifiku, i u Vijetnamu uzeo je puno života.

U 2011. godini bilo je više od 110.000 ljudi zaraženo, a 166 je umrlo od HFM-a. Skoro sve su žrtve bili deca ispod šest godina. Ona se smatraju posebno ranjiva – kažu tamošnji pedijatri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here