Epidemija ebole će se pogoršati

0

Epidemija ebole u zapadnoj Africi će se pogoršati pre nego što situacija počne da se poboljšava, izjavio je direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden. Za obuzdavanje epidemije biće potrebna akcija "bez presedana", upozorio je Friden.
Ministri zdravlja zemalja zapadne Afrike okupili su se juče u Gani da bi razgovarali o krizi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), epidemija je do sada odnela 1.552 osobe, a 2.615 je zaraženo.
Više od 40 odsto ukupnog broja slučajeva registrovano je u poslednje tri sedmice. U međuvremenu je u Kongu registrovano novo žarište ebole, ali broj obolelih nije uveden u ove podatke.
– Sve je više slučajeva. Voleo bih da ne moram ovo da kažem, ali biće još gore pre nego što jednog dana krene na bolje – rekao je američki stručnjak Tom Friden.
On kaže da je potrebno preduzeti hitnu akciju i pozvao građane Liberije, čija je zemlja najteže pogođena, da se ujedine i odbace zablude koje doprinose širenju virusa.
Friden je naglasio da se virus ne prenosi vazduhom, nego samo kontaktom s telesnim tečnostima zaražene osobe.

 

:Strada i ekonomija
Afrička razvojna banka upozorila je svet da epidemija nanosi ogromnu ekonomsku štetu zapadnoj Africi, pošto strana preduzeća napuštaju region. U međuvremenu, medicinska humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je da je odgovor međunarodne zajednice na epidemiju "potpuno neadekvatan". Bris de la Vinj, operativni direktor ove organizacije, rekao je da su napori za obuzdavanje epidemije suviše haotični.

Lekar umro od ebole
U nigerijskom industrijskom centru Port Harkurt od ebole je umro lekar koji se zarazio dok je lečio čoveka koji je doveden u vezu s prvim registrovanim slučajem ove bolesti u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here