Džudžević opet seje razdor

0

Najava predsednika BNV u tehničkom mandatu Esada Džudževića da će tražiti promenu naziva osam osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju i da će, umesto znamenitih Srba, ove škole dobiti imena poznatih Bošnjaka, naišla je na različite reakcije u Sandžaku.
Gotovo svi Srbi ovaj predlog su dočekali na nož tvrdeći da se radi o pokušaju zatiranja svega srpskog dok su Bošnjaci podeljeni – jedni podržavaju predlog BNV-a i smatraju da škole sa bošnjačkom decom treba da nose imena znamenitih Bošnjaka, dok drugi tvrde da je reč o političkoj kampanji pred oktobarske izbore za novi sastav Bošnjačkog nacionalnog veća.

"Po Ustavu"
– Pozdravljamo predlog BNV-a, svaka odluka koju donese Veće, a koja se oslanja na odluke i konvencije EU je bitna kako za Bošnjake tako i za državu. Na taj način kao nacionalne manjine ostvarujemo svoja prava koja su nam ustavom i zakonom zagarantovana – ističe Edin Gudžević, portparol SDA.

 

ZUKORLIĆ: Kasno se setio
"Mi smo još 2010. godine pokrenuli ovo pitanje, a naš sadašnji potpredsednik Sead Šaćirović tražio je da se promene nazivi nekih osnovnih škola. U to vreme Esad Džudžević je bio u vlasti, dodeljivao nekakve plakete Borisu Tadiću i tvrdio da su ispunjena sva prava Bošnjaka. Promene imena setio se sada kada je njegova opcija izbačena iz Vlade Srbije", ističe se u saopštenju BDZ muftije Muamera Zukorlića.

– Bošnjačko nacionalno veće na čelu sa Esadom Džudževićem pre svega nema legitimitet da donosi odluke od krucijalnog značaja za Bošnjake, jer je u tehničkom mandatu. Takođe, ovakvim odlukama igraju se sa emocijama Bošnjaka, a diskutabilni su i predlozi za nova imena škola, jer među njima ima i ličnosti čije biografije su, u najmanju ruku, problematične. Reč je o nastavku neodgovornog i neozbiljnog ponašanja trenutnog rukovodstva Veća – kaže Sead Biberović, programski direktor poznate nevladine organizacije Urban-in.
Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije (SDP) i poslanik u Skupštini Srbije dr Muamer Bačevac smatra da je potrebno da neke škole nose imena znamenitih Bošnjaka, ali nikako ne nauštrb pozitivnih ličnosti srpske istorije.
– Svakako je neophodno da se značajne institucije u Sandžaku nazovu po dostojanstvenicima bošnjačke kulture i tradicije, međutim, moraju biti zastupljena i neka imena iz srpske kulture i tradicije koja su se okitila čovekoljubljem i dobročinstvom – naglašava Bačevac.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here