Džinovska vaskršnja jaja u Malmeu

0

Uz atrakciju: Anja P. i Goran Mitrović
 

Ove godine, naime, zajednički Vaskrs u protestantskoj Švedskoj obeležen je i neobičnom izložbom sa ogromnim šarenim jajima u glavnoj ulici u Malmeu. Tema je bila integracija i igra. Pokazalo se da je izložba jako uspešna i da se sviđa kako deci tako i odraslima.
 

Kao i uvek Vaskrsu su se najviše radovala deca koja su zajedno sa roditeljima poranila na liturgiju. Crkva sv. Ćirila i Metodija je bila tesna da primi sve vernike. Posle pričešća pročitana je patrijarhova poslanica, a onda je u društvenim prostorijama počelo nadmetanje i kucanje jajima. Sveštenici Milan Gardović i Milan Vukašin čestitali su parohijanima veliki praznik ne krijući zadovoljstvo uspešnim radom crkvene opštine.

Stiže vladika

Sledeće subote dolazi vladika skandinavsko-britanski Dositej Motika u Malme i planirana su liturgijska krštenja dve devojčice. Jedna od njih je kćerka sveštenika Milana Vukašina, a druga člana upravnog odbora Gorana Trivunovića, koji se u ovoj crkvi prvi liturgijski venčao.

– Imali smo nedavno godišnju Skupštinu i ponovo smo odlučivali o nastavku dogradnje hrama. Smatramo da dolazi bolje vreme pošto sada imamo dva sveštenika. Privukli smo više vernika i možemo puno da uradimo – objašnjava prota Milan.
 

Godišnja Skupština je podržala crkveni odbor i sveštenike u njihovoj nameri da dograde hram. Pošto još traje ekonomska kriza, cene građevinskih radova su znatno niže. Poslata su parohijska pisma i pokrenuta je akcija da hiljadu porodica uplati doprinos od 1.000 kruna (oko 100 evra). Tim prilozima i već ušteđenim novcem crkvene opštine, mogli bi da se završe grubi građevinski radovi na novoj kupoli.

 

Spremna za dogradnju: Srpska crkva u Malmeu
 

– Kad smo početkom ovog veka počeli da dograđujemo crkvu imali smo 30.000 kruna u kasi, a završili smo posao koji je na kraju bio vredan preko milion – kaže prota Milan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here