Z. Vicelarević
Aleksandra Botić i Tatjana Milanović

U okviru poetskog druženja, Umetničko udruženje Internacionalne boje iz Frankfurta priređuje književne večeri u klubu Volter u centru metropole na Majni.

– Udruženje Internacionalne boje priređuje druženje naših književnih stvaralaca uz čitanje pesama ili odlomaka iz do sada objavljenih dela. Svake druge subote u mesecu se sastajemo u klubu Volter. Ovaj put je naša književnica Tatjana Milanović pročitala odlomke iz svog romana “Stalag III B”, a ja sam pročitala odlomak iz svog romana “Na i u reci” koji je štampan na nemačkom jeziku. Kasnije se otvorila duboka diskusija na teme koje smo pročitale. Bilo je to veoma kreativno i interesantno književno veče – kaže nam Aleksandra Botić, predsednica udruženja Internacionalne boje.

Tatjana Milanović, profesorka srpskog jezika i književnica, predstavila se svojom pesmom za decu “Pismo zbunjenog tinejdžera roditeljima”, a veliku pažnju je privuklo čitanje iz njenog romana “Stalag III” koje govori o stradanjima Srba u koncentracionim logorima u vreme Drugog svetskog rata.

– Članica sam udruženja Internacionalne boje od prošle godine. Na književnoj večeri se čitalo dvojezično, na srpskom i nemačkom jeziku zbog toga što je publika internacionalna, a sve nas povezuje književnost i nemački jezik. Čitanje odlomka iz mog romana bio je dobar povod za diskusiju o stradanjima u ratu jer se inače radi o antiratnom romanu. Svi prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji, što je meni posebno drago. Primetila sam da Nemci i nemaju potpunu informaciju ili nemaju previše informacija o tome šta se stvarno dešavalo u koncentracionim logorima. Verovatno nisu puno pažnje posvetili tome ni u školi, a ni kasnije – rekla nam je Tatjana Milanović.

Udruženje Internacionalne boje okuplja književne i likovne umetnike iz raznih zemalja sveta, pa i regiona Balkana. Naredno književno veče je druge subote u oktobru kada će se svojim delima predstaviti Ira Lenski i Gertrud Lumiger.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here