B. C.
Opet će kolo da se vije u Tambalong Parku

Posle pune četiri godine pauze, Srpski festival u Sidneju vraća se na mesto uspeha. Ovog vikenda će se prvi put od februara 2020. armija učesnika i na hiljade posetilaca ponovo okupiti tamo gde je sve počelo – u Tambalong parku.

Koliko za organizatore, ali i za sve goste znači ovaj povratak u najlepši kutak čarobne sidnejske luke Darling harbor, najbolje svedoče reči direktora Festivala Mihaila Mijatovića.

Devojke iz sidnejske Lazarice

– Divno je konačno biti opet kod kuće! Baš tako se svi osećamo zbog povratka u Tambalong park, ali put koji smo prevalili u ove četiri godine bio je zaista dug i prepun izazova – podseća Mijatović na godine koje žnam je svima „pojela“ pandemija.

– Morali smo da se nosimo s pandemijom koja je izazvala toliko previranja u našim životima i dovela do toga da naš deveti festival organizujemo samo u vidu svečane večere za ograničen broj zvanica. Kada se zna da smo zatim morali i da otkažemo festival 2022. zbog vladinih pandemijskih ograničenja, onda je jasno koliko smo bili srećni što smo prošle godine uopšte bili u prilici da ga održimo. Jeste da je Pirmont bej park lepo mesto, ali ipak nije mogao da „izdrži“ gužvu i nije bilo kao u Tambalongu. Zato smo i presrećni što smo se ponovo vratili ovde – dodaje Mihailo u razgovoru za „VestI“.

Mladost za ponos: Mihailo Mijatović (u sredini) i deo organizacionog tima festivala

Ali, ni taj povratak nije bio nimalo lak. Pregovori s gradskim ocima Sidneja ipak su na kraju urodili plodom i doneli ishod kome su se svi nadali.

– Svake godine je žestoka borba da bismo omogućili održavanje festivala na ovako ekskluzivnoj lokaciji. Mnogi članovi zajednice ne razumeju ili ne cene koliko je ovaj zadatak zaista težak. Ne samo da moramo da imamo sva predodobrenja grada Sidneja za organizaciju događaja, već svake godine moramo da pregovaramo i s državnom vladom kako bismo obezbedili „prajm“ lokaciju, što Tambalong park zaista i jeste. Zbog toga i postoji velika konkurencija i mnogo je prepreka koje se moraju preskočiti. Ali, ovo radimo iz ljubavi prema našoj zajednici i kako bismo omogućili da srpska tradicija i kultura budu predstavljeni na tako elitnom prostoru.

Za posetioce je pripremljen izuzetno bogat program, možda i najraznovrsniji do sada.

Maskota Srpskog festivala Igi

– Ove godine sve puca od folklornih grupa iz cele Australije, uključujući i Pert odakle nam dolaze dva kompletna folklorna ansambla i jedan hor. Zaista, svaka im čast što su se u tolikom broju uputili na nekoliko hiljada kilometara dalek put. Biće tu i ansambli iz Melburna, Brizbejna, Kanbere, Adelajda i naravno Sidneja. Takođe, u subotu veče imamo veliki koncert Balkan Guča, na čelu sa Tonijem Trubačem i njegovim 10-članim ansamblom. Takođe, u nedelju je tu i fantastični bend Lolo Lovina koji izvodi romsku muziku i za kraj Marsala bend koji zatvara festivala.

Kada se govori o značaju koji Srpski festival u Sidneju ima za celokupnu srpsku zajednicu u Australiji, Mihailo Mijatović ističe priliku za promociju srpske kulture i vidljivost našeg naroda u multikulturalnoj australijskoj zajednici.

Bina je spremna za majstore folklornih igara

– Ovo je događaj od ključnog značaja za našu zajednicu. Bez festivala, srpska zajednica nikada ne bi bila viđena u centru Sidneja. Lako nas je ignorisati ili zaboraviti koliko smo veliki i brojni kada smo daleko od očiju u zapadnim predgrađima Sidneja, Di Vaju ili južno u ​​Vulongongu. Međutim, sasvim je druga stvar kada smo na okupu, kad pevamo, igramo i slavimo u centru Sidneja. Ovaj festival je najveća i najbolja reklama za našu zajednicu u celoj Australiji, pa čak i na međunarodnom nivou – kaže direktor Srpskog festivala u Sidneju.

Za kraj i poruka svima koji još nisu odlučili gde će za vikend, da obuju patike za igranje i ponesu osmeh i dobro raspoloženje, pa pravac – Tambalong park.

Najmlađi će imati priliku da se predstave brojnoj publici

– Pozivamo sve da dođu i dovedu svoju decu, braću, sestre, roditelje, rođake, bake i deke. Povedite i prijatelje koji nisu Srbi i pokažite im kako izgleda veliki praznik našeg naroda, kako se mi veselimo i koliko veliko srce i dušu imamo. Uživajte u muzici, folklornim igrama, istoriji i kulinarskim specijalitetima našeg naroda. Budite ponosni što ovde, na skoro 15.000 kilometara od naše otadžbine imamo priliku da na ovakav način čuvamo i drugima pokazujemo našu srpsku kulturu, jezik i tradiciju. Hajde da zajedno sačuvamo ovaj festival za generacije koje dolaze – poručio je Mijatović.

“Misija Halijard”

Pored muzičkog i kulturno-umetničkog programa najavljeni su i drugi sadržaji, među kojima se izdvaja istorijska izložba „Misija Halijard“.

– SOYA se kao organizacija širi i sjajno je videti da sada imamo i čvrste međunarodne odnose. U tom kontekstu posebno treba istaći trud člana našeg odbora Aleksandra Uzelca, koji se maksimalno posvetio da priredi ovu izložbu, o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih avijatičara u Drugom svetskom ratu. Pritom, ove godine se obeležava 80 godina od Misije „Halijard“ i festival je savršena prilika da posetiocima prikažemo ovaj deo naše istorije – kaže Mihailo Mijatović.

Dolaze premijer i lider opozicije

Direktor Srpskog festivala je ekskluzivno za „Vesti“ najavio da će specijalni gosti ovogodišnjeg festivala biti vodeći političari Novog Južnog Velsa – premijer Kris Mins i lider opozicije Mark Spikman.

– Zadovoljstvo mi je da najavim da ćemo na zvaničnoj ceremoniji, u nedelju u 14 časova, imati najuticajnije goste iz državne politike. Dobili smo potvrdu dolaska premijera Krisa Minsa i lidera Koalicije za NSW Marka Spikmana. Ovo je prvi put da i premijer i prvi čovek opozije prisustvuju festivalu, što je svedočanstvo koliko je naš događaj izrastao i postao prepoznatljiv – kaže Mijatović.

Vladika, ambasador, generalni konzul…

Mihailo Mijatović je najavio i da će među uglednim zvanicama biti neke od najznačajnijih ličnosti naše zajednice, na čelu sa episkopom australijsko-novozelandskim Siluanom. Takođe, iz Kanbere dolazi ambasaor Republike Srbije Rade Stefanović, a biće prisutna i gospođa Jasmina pekmezović, novi generalni konzul Srbije u Sidneju.

Nemerljiv značaj volontera

Čuvari nasleđa

Na pitanje da li SOYA ima podršku šire srpske zajednice u organizaciji i koliko će biti teško održati ovu manifestaciju u godinama koje dolaze, direktor SFS kaže da je od presudnog značaja da zajednica shvati koliko je ovaj festivala zapravo važna i veličanstvena manifestacija.

– Mislim da podrška šire zajednice raste iz godine u godinu. Ali, iznad svega, važno je da festival ne uzimamo zdravo za gotovo, jer ima mnogo drugih naroda koji su takođe brojni u Australiji , a nemaju ništa slično. Organizacioni odbor festivala čine naši mladi ljudi, koji ulažu mnogo vremena i truda da bi sve ovo upriličili. Svi se mnogo žrtvuju i zaslužuju samo pohvale za trud i posvećenost. Zato, kada tokom vikenda sretnete nekog iz našeg tima ili volontere, pozdravite ih i zahvalite im se na onome što čine za naš narod. Mi volimo svoje nasleđe i želimo da ga negujemo i slavimo – jasan je Mijatović.

Palačinke su omiljena festivalska poslastica

Ništa bez sponzora

Iz organizacije festivala ističu da zajednica treba da razume koliko odricanje i rad se ulaže u pripremu ovako velikog događaja. Kako kaže Mijatović, sve ovo bi bilo nedostižno bez pomoći i podrške brojnih članova tima koji rade na tome skoro osam meseci, ali i bez mnogih preduzeća i sponzora koji se oglašavaju u festivalskom časopisu, iznajmljuju štandove ili sponzorišu događaj.

– Dobijamo ograničenu podršku vlade i većina sredstava se generiše od sponzora i prodaje tokom dva dana festivala. Naš događaj ne donosi profit, već je u pitanju manifestacija koju vodi zajednica i to dostignuće treba posebno da slavimo – kaže direktor festivala.

Jedan od najvećih sponzora festivala je izdavač „Vesti“, kompanija Beo Group, dok su „Vesti“ medijski pokrovitelj događaja.

Šutiranje “trojki”

Ove godine će u okviru festivala biti održano i takmičenje u brzom šutiranju trojki, pod pokroviteljstvom akcije „Trojka iz bloka“. Koš je spreman, lopte takođe i očekuju se samo učesnici koji treba da pokažu ko ima „najmekšu“ ruku. Kvalifiklaciono takmičenje počinje u subotu u podne, a finale će se održati od 18.30 do 19.00.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here