Youtube/World Wild Hearts
Granada

U podnožju planine Sijera Nevada i u dolinama reka Daro i Henil nalazi se Granada, prestonica istoimene pokrajine na jugu Španije. Zvuci flamenka, plavo- bele pločice i kaldrmisane ulice kojima se protežu opojni mirisi začina prve su slike koje turisti sretnu u Granadi. Kako i ne bi kad zavičaj čuvenog pesnika Frederika Garsije Lorke slovi za “dušu Andaluzije” i grad koji čuva nasleđe španske, mavarske i jevrejske kulture.

Arapski Albaisin

Arapski uticaj primetan je na svakom koraku, a naselje Albaisin, koje se naziva i “belo selo” (preovlađuju kuće u beloj boji), jedno je od najvećih arapskih naselja u Evropi. Inače, sama Granada nekad je bila sedište Al-Andalusa, čijom predajom se završila viševekovna vladavina mavarskog carstva na Pirinejskom poluostrvu, a cela oblast ponela je ime – Andaluzija. Ako pitate Andalužane, reći će vam da je ova regija zapravo “prava Španija”, a da su ostale – ponikle iz nje. Prestonica muslimanskog carstva Granada je bila od 12. do kraja 15. veka, kada su katolički kraljevi Isabela i Fernando preuzeli ključeve i proterali poslednjeg mavarskog cara Boabdila. U ulici Elvira i danas se mogu kupiti orijentalni suveniri, popiti čaj ili ručati u nekom od arapskih restorana.

Crvena tvrđava

Osim drvoreda palmi, stabala pomorandži, malih kafea iz kojih dopire zvuk gitare, ono što očarava svakog ko poseti Granadu je prekrasna Alhambra, najposećenija turistička atrakcija Španije. U prevodu “crvena tvrđava”, Alhambra je utvrđenje mavarskih vladara izgrađeno u 13. veku, ali i najčuvenije delo islamske umetnosti na tlu Španije i jedini dvorac iz doba Mavara koji je gotovo nedirnut. Najpre je postala raskošno sedište emira Nasrida, a koliko je lepotom opčinjavala vladare koji su obitavali u njoj govori i podatak da je Karlo Peti 1527. godine tu podigao dvorac unutar utvrđenja. Godine 1984. Alhambra je uvršćena na listu Uneska. Sa vrtovima Heneralife odiše neobjašnjivim mirom i otmenošću, a arabeske i stihovi iz kurana na zidovima palata jedinstveni su u svetu. Bašta Meksuar, Zlatasta soba, plafon od kedrovine ukrašen školjkama, vrt lavova i dvorište blagoslova, fontane na sve strane, čine samo deo prelepe slike Alhambre. Palata Nazares iz 14. veka spada među najlepše islamske građevine u Evropi. Posetioci priznaju da za dva, tri sata, koliko najmanje traje obilazak kompleksa, preispituju svoj život u spokoju ove zelene oaze. Od ostalih znamenitosti Granade treba posetiti vidikovac San Migel Alto, katedralu u centru grada i kraljevsku kapelu u kojoj počivaju katolički kraljevi.

Skijanje i sunčanje

Granada ima specifični geografski položaj, pa je u proleće moguće ići na skijanje na Sijera Nevadu i u istom danu doći do najbliže plaže i uživati u sunčanju i kupanju.

Pećine Sakromontea

Tokom vladavine Mavara, na teritoriji Granade stvorena je najmnogobrojnija jevrejska zajednica u svetu. Dolaskom na vlast katolika i Jevreji su proterani, ali su u Granadi ostavili naselja Realeho i Sakromonte kao spomenike svoje kulture. Na vrhu Realeha je park Karmen de los Martires sa kojeg se vidi ceo grad, a u pećinama Sakromontea mali restorani u kojima se igra flamenko, pije najbolje špansko vino i jede tradicionalna hrana.

Mesto za mlade

Granada je već godinama grad sa najviše stranih studenata na razmeni u Evropi. Važan je univerzitetski centar, pa je izvanredno mesto za mlade. Stranci koju dođu kažu da se tu oseti pravi duh Španije, da su u tom gradu ljudi gostoljubivi i pristupačni, pa se i gost oseća – kao kod kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here