Kosovo online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je danas u Vašingtonu, gde je učestovao na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, da je Srbija potpuno posvećena iskorenjivanju terorizma, te da sarađuje sa svim međunarodnim partnerima na suzbijanju te pretnje.

– Ovim učešćem Srbija još jednom potcrtava značaj borbe protiv globalnog terorizma. Srbija je potpuno posvećena iskorenjivanju terorizma koji predstavlja ozbiljnu pretnju u vremenu u kome živimo i aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima, kroz obaveštajne, bezbednosne, vojne, policijske kanale na suzbijanju globalnog terorizma kao pretnje – rekao je Đurić.

Ukazao je da za Srbiju terorizam nije apstraktna i udaljena stvar, već nešto što je, nažalost, decenijama prisutno u regionu.

– I sa teritorije naše zemlje, iz naše južne pokrajine je veliki broj terorista otišao u ISIS, a sve to zajedno predstavlja razlog više da sarađujemo sa međunarodnim partnerima u borbi protiv ovog globalnog problema – podvukao je Đurić.

Naveo je da današnji sastanak predstavlja još jedan korak napred u zajedničkom međunarodnom delovanju na suočavanju sa pretnjom terorizmom.

Đurić, koji je na marginama skupa imao više bilateralnih susreta, preneo je da je razgovarao i sa novim holandskim ministrom spodnih poslova, sa kojim je dogovoreno jačanje kontakata između dve institucije.

Dodao je da Srbija i Holandija imaju dugu istoriju odnosa, da u Srbiji deluje veliki broj holandskih kompanija, koje zapošljavaju oko 15 .000 radnika, koje značajno doprinose srpskoj ekonomiji.

– Uveren sam da u narednom periodu možemo značajno da unapredimo odnose sa Holandijom. Predstavio sam ekonomske i razvojne šanse i potencijale Srbije. Razgovarali smo i o političkoj i bezbednosnoj situaciji u našem regionu. Mislim da saradnja sa Holandijom može da nam donese mnogo – rekao je Đurić.

Dodao je da je za Srbiju izuzetno značajna podrška Holandije evropskom putu Srbije.

– Srbija je zemlja koja veoma ozbiljno shvata reforme, sprovodi ih radi sebe. Mi za evropski sto dolazimo ne sa ispruženom rukom, već kao zemlja koja se solidno, snažno i brzo razvija i koja može da igra veoma značajnu ulogu u širem regionu, sa zdravom ekonomijom, ljudima koji su orijentisani ka znanju u nauci, vredni i posvećeni budućnosti – dodao je ministar Đurić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here