Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da je Srbija na evropskom putu, i da se bori da dobije mesto za stolom Unije. Kako je istakao, Srbija može da oplemeni EU svojim pogledom na svet.

Đurić je, po pitanju BRIKS-a i Evropske unije, istakao da se u Srbiji već duže vreme vodi kampanja da se srpsko društvo podeli, što kako ističe, ne podržava.

– Već duže vreme, a posebno od početka rata u Ukrajini, traje kontinuirana kampanja da se srpsko društvo podeli u tabore. Mi jesmo skloni nacionalnim podelama, pa se svaki potez vlasti posmatra kroz tu podelu. Ne mislim tu nužno na stavove građana, već na propagandne mašinerije. Poslednje dve godine teku intenzivni napori da se Srbi podele i ja se protivim tome. Srbija je jasno na svom evropskom putu i mi smo stari evropski narod. Ne prihvatam tezu da ako si Srbin treba da budeš protiv Evrope, ili da ako ste za Evropu to automatski znači da treba da se podsmevate svom evropskom nasleđu. Srbija je na evropskom putu – naglasio je Đurić.

Dodao je da je za Srbiju bilo važno da se održe unapred zakazani sastanci i sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisem, koji su bili dogovoreni pre nego što je stigao poziv za Samit BRIKS-a.

Prema njegovim rečima, Srbija može da oplemeni Evropu svojim pogledom na svet.

– Oni su dogovoreni pre nego što je stigla pozivnica za Samit BRIKS-a. Ali je Srbija imala i visoku delegaciju na BRIKS-u vođena potpredsednikom vlade. Srbija može da oplemeni Evropu svojom kulturom i pogledom na svet. Iako smo brojčano mali, imamo specifičan pogled na svet. Svakako se za tim evropskim stolom odlučuje o nama, i zato se borimo da dobijemo mesto za tim stolom – naveo je Đurić.

Ministar je dodao da se u politici mora ponašati racionalno i vođeno političkim interesima.

– Međutim, ja kažem kao Srbin i građanin ove zemlje, da mi ne možemo da dozvolimo da se u političkim i strateškim odlukama vodimo emocijama. Mislim da treba da racionalno posmatramo situaciju, da vidimo gde se nalazimo, gde je najviše naših iseljenika, kakvi su saobraćajni koridori i mape. Moramo posmatrati gde se odlučuje o sudbini ovog dela sveta i da li će se odlučivati sa nama ili bez nas. Ja sam lično za to da mi imamo ravnopravno mesto za tim stolom – rekao je Đurić.

1 COMMENT

  1. E moj Dzuricu nemas ti pojma,Ta EU nas laze vec 21 godinu i lagace nas dok se ne raspadnu ali nisu daleko i dok Bugarska i Rumunija su vec 17godina u toj tvojoj EU koku nisu ispunile nijedan Kriterijum a neverujem ni da bi ih ni danas nebi ispunili primljeni su preko red a nam kazu ispunite sve Kriterijume i treba vam standart biti kao u EU pa st cemo onda mi u toj EU dali vam je jasno!!?
    Ma bolje BRIKS i znamo na cemu smo i u bicemo postovani i sve.
    Razmislite vi racionalno

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here