Kosovo online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Berlinu, tokom ministarskog sastanka Berlinskog procesa, sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom i tom prilikom još jednom ukazao na grubo kršenje ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba na Kosovu.

Đurić je istakao da ceni razumevanje koje Mađarska ima za osetljivost koje pitanje Kosova ima za Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministri su u razgovoru potvrdili izuzetne prijateljske odnose dve zemlje, koji su, kako ocenjuju, dostigli najviši nivo bilateralne saradnje u modernoj istoriji.

Đurić je zahvalio na snažnoj, kontinuiranoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evrointegracija.

On je naglasio da se Srbija zalaže za očuvanje mira i stabilnosti regiona, što je, kako je naveo, neophodan preduslov za politički i ekonomski razvoj.

Sagovornici su se saglasili da se ekonomska saradnja dve zemlje veoma dinamično razvija, a Đurić je konstatovao da je Srbija prošle godine prvi put ostvarila suficit u robnoj razmeni sa Mađarskom.

Šef srpske diplomatije istakao je i dobru saradnju u oblasti energetike i u infrastrukturnim projektima, izražavajući zadovoljstvo zbog završetka rekonstrukcije i modernizacije deonice brze pruge Beograd-Novi Sad, odnosno prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here