Duldung vredi još dve godine?

0

Za oko 30.000 migranata pogođenih odredbom po kojoj im do kraja ove godine ističe pravo na ostanak u Nemačkoj, nazire se određeno rešenje, koje je rezultat kompromisa nove koalicije. Njima će po svemu sudeći biti produžen boravak na dve godine, o čemu će danas na konferenciji izvestiti bremenski senator Ulrih Mojer.

 

Do poslednjeg trenutka je ostalo neizvesno hoće li ovo pravo da bude produženo i onima koji nemaju nikakvo zaposlenje i koji su upućeni na socijalnu pomoć, oko čega postoji neslaganje između demohrišćana i socijaldemokrata. Po slobodnoj proceni pokrajina to je oko 15.000 osoba, skoro polovina od ukupnog broja migranata koji u Nemačkoj žive na "probnom vremenu".

Još uoči zasedanja u Bremenu neki ministri unutrašnjih poslova su, kao hesenski Folker Bufler ili njegov kolega iz Donje Saksonije Uve Šineman, najavili produženje prava ostanka izbeglica na dve godine, uključujući i one migrante koji trenutno ne rade. Međutim, razlike u stavovima su postojale i među njima dvojicom.

 

Po Bufleru će "i oni koji ne rade dobiti još jednu šansu", a Šineman je ograničio mogućnost produženja na one "koji se ozbiljno trude da nađu radno mesto kroz mere dokvalifikacije". Kako će ove nijanse da se usaglase u Bremenu biće jasno već danas na kraju konferencije, kada će biti saopšteni zaključci jesenjeg zasedanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here