EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Član Foruma za međunarodne odnose i nekadašnji ambasador Srećko Đukić, smatra da Srbija treba da vodi korektnu i poštenu spoljnu politiku kako prema EU, tako i prema BRIKS-u, ali dodaje da se pitanje Kosova ne rešava u BRIKS-u, već u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

On ocenjuje da je BRIKS grupacija koja pokušava da se oformi kao uticajna politička, ekonomska, finansijska, tehnička i tehnološka snaga na međunarodnoj sceni, ali podseća da on nije nova pojava i da postoji od 2008. godine.

– Za 17 godina on objektivno nije napravio na svetskoj sceni nešto relevantno. Jedna je stvar kad se sabiraju veličine, broj stanovnika, BDP i drugi faktori i pokazuje se koliko je BRIKS veliki, ali to je fizičko sabiranje. A BRIKS kao politička, ekonomska i finansijska organizacija se još uvek ne oseća u međunarodnim poslovima i odnosima. Dakle, to je jedna organizacija u razvoju, u nastanku, koja je već punoletna, ali tek treba da se dokaže da li je sposobna da menja postojeći međunarodni poredak – smatra Đukić i ističe da i u samom BRIKS-u postoje dva pola – kineski i indijski, kao i da te dve zemlje imaju između sebe strašno velikih problema.

Na argumente da bi za Srbiju možda bilo bolje da se više veže za BRIKS, jer su u njemu mnoge zemlje koje ne priznaju Kosovo, odgovara da “razume želju da BRIKS reši pitanje Kosova”, ali da se pitanje Kosova ne rešava u BRIKS-u.

– Pitanje Kosova se rešava u Evropi, u EU i UN. Jednostavno, to je činjenica. Te zemlje nisu priznale, ali to nije put za rešenje kosovskog pitanja, da mi sad zagnjurimo glavu u BRIKS i sad niko neće priznati Kosovo. Neće oni priznati, ali drugi su priznali na Zapadu. Mi ne živimo u Aziji, nego u centru Evrope – navodi Đukić i dodaje da je takav pristup za njega “bežanje od realnosti i nojevska politika” zavlačenja glave u pesak.

Prema njegovim rečima, srpska politika mora da se opredeli hoće li ostati na dosadašnjoj trasi svoje evropske politike sa članstvom u EU, ili će se opredeliti za BRIKS koji je, kako kaže, “hiljadama kilometara geopolitički daleko”.

– Iza toga moraju da stoje velike studije i snažne procene, šta nam to politički, ekonomski i finansijski znači. Ako hoćemo u BRIKS, da li time gubimo Evropu i EU – navodi Đukić.

Dodaje da Srbija mora da vodi korektnu, poštenu spoljnu politiku kako u odnosu prema EU, tako i prema BRIKS-u.

– Bilo bi jako pogrešno na brzinu se odlučivati i donositi neke odluke tek tako preko noći i zbog toga posle trpeti velike posledice. Da napomenem, mi smo u spoljnoj politici poslednjih decenija, jako često donosili pogrešne odluke i to i dan-danas plaćamo. Mislim da je ovo danas jedna raskrsnica na kojoj ne bi smeli da ponovimo jednu takvu pogrešnu odluku – upozorava Đukić.

6 COMMENTS

  1. Posle bitke svi generali su pametni.Ako nemas kucu treba da je napravis,to vam je i BRIKS.
    Srbija i ,,korektna politika,,koja glupost.Ko je ovde od svih aktera bio korektan.Korektan znaci uvaziti i tudje interese.SAD EU i siptari,uvazavaju samo ,,svoje interese,,Zasto bih ja uvazavao ,,interese komsije,,kad on ne uvazava moje,provocira cak i gazi moja osnovna prava.

  2. Kosovo je priznato i od strane Vucica i ove vlasti samo je problem sada to priznati da su priznali.Kazu da ce se valjda danas obratiti javnosti po pitanju Kosova i vec se zna sta ce da kaze .On ce reci kako je Kosovo Okupirano i on smatra da je to rjesene.Zar iz toga se ne vidi sta hoce time da kaze.

  3. Vidim kako EU resava KiM.Laz i prevara ali KiM oduzimaju silom od Srbije.EU je prevarom Srbije izbacila UN iz igre.Kroz Briselski sporazum je otela Srbiji sve sto je imala na KiM.Da KiM treba da se resava u UN ali KiM je okupirano od strane EU.Amerike i NATO pakta naravno i Siptara.Ako kazemo da je okupirano znaci nasa je obaveza da KiM oslobodimo od okupacije.Ne sada ali vreme dolazi za to.

  4. U BRIKS su svi prijatelji Srbije a u EU svi
    skoro neprijateljski osim par država .
    Kosmet se resava u Srbiji ali nema ko da
    to resi?
    Rezolucija UN 1244 nije resenja
    EU ZSO isto nije resen
    Kosovski Srbi protjerani još nemogu na svoja
    Vekovna ognjišta !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here