Vesti
Ženska fudbalska reprezentacija Australije

Istorijski uspeh ženske fudbalske reprezentacije Australije, koja večeras igra u polufinalu Svetskog prvenstva, nije izazvao euforiju samo među ljubiteljima sporta, već je „zapalio“ i vodeće političare u zemlji.

Izgleda da je najviše od svih ushićen savezni premijer Entoni Albaneze koji je čak i pre nego što su Matilde eliminisale Francusku u četvrtfinalu najavio mogućnost državnog praznika ukoliko domaća selekcija osvoji pehar namenjen šampionu sveta.

Usijana atmosfera se još više rasplamsala posle dramatične penal serije (7:6) i plasmana Australije među četiri najbolja tima na planeti. Iako su pred fudbalerkama još dve velike prepreke do eventualne titule, najpre meč sa Engleskom večeras u Sidneju (20.00 AEST), premijer će svoju ideju tokom današnjeg dana predstaviti na sednici Nacionalnog kabineta.

Na sastanku sa premijerima država i teritorija Albaneze će pokušati da pronađe zajednički jezik po ovom pitanju, ali izgleda da neće imati većih problema da ubedi svoje kolege u ispravnost ove odluke. Naime, premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins već je dao javnu podršku, rekavši da je to „odlična ideja“.

Iako je i plasman Matildi u finale još neizvestan, već su počeli da se kuju planovi za jedan neradni dan tokom iduće sedmice. Obavljeni su i kontakti sa Fudbalskom federacijom Australije, kako bi se videlo koji dan bi najviše odgovarao igračicama za slavljeničku paradu kroz Sidnej, što je bio upravo Minsov predlog.

– Svestan sam da Matilde treba da dobiju još dve utakmice, ali ako u tome uspeju i osvoje titulu prvaka sveta, želimo da imamo ne samo državni praznik u Novom Južnom Velsu, već da bismo imali masovno slavlje zajedno s igračicama. Smatramo da bi to bio neverovatan događaj u istoriji naše države – rekao je Kris Mins za 2GB radio.

Ono što je izvesno, ukoliko Australija postane prvak sveta, velika proslava i neradni dan sigurno neće biti u ponedeljak, već neki od ostala četiri dana u toj sedmici.

Čini se da i premijer Viktorije i Južne Australije, Danijel Endrjuz i Piter Malinauskas nemaju ništa protiv ideje državnog praznika, ali su daleko uzdržaniji od Albanezea i Minsa.

Ovaj entuzijazam političara međutim ne dele u poslovnom sektoru širom Australije. Naime, na prvi pomen mogućeg državnog praznika, razna poslovna udruženja i firme su se oglasili, tvrdeći da u sadašnjem ekonomskom trenutku nisu u mogućnosti da priušte dodatne troškove.

Neki bi zbog praznika imali gubitke jer ne bi radili tog dana, dok bi oni koji odluče da rade morali da plate praznične dnevnice zaposlenima, koje su dva i po puta veća od standardnih.

Poslovnom sektoru se pridružio i lider Nacionalne stranke Dejvid Litlpraud, koji kaže da iako „svi navijamo za Matilde i radujemo se njihovim uspesima“, mnogi biznisi neće moći da podnesu trošak, koji će pre svega snositi oni, a ne državni čelnici koji donose odluku.

Međutim, premijer NJV Kris Mins je rekao da bi velika proslava na državni praznik mogla da izazove „ekonomsku eksploziju“ u centru Sidneja.

– Ako bismo imali veliki državni praznik i ogromnu paradu, možete li zamisliti tu vrstu energije i ekonomskog uzbuđenja – rekao je Mins.

Naročito upada u oči da političari prave račun bez krčmara, a čini se da bespotrebno stvaraju i dodatni pritisak na fudbalerke, koje tek treba da igraju protiv Engleske, a tek u slučaju da savladaju ovog jakog rivala, izaćiće na megdan pobednicama iz duela možda i najjačih selekcija na ovom turniru – Španije i Švedske.

Da li će čitava halabuka koja se podigla oko njihovog istorijskog podviga biti motiv više za Matilde ili opterećenje koje će ih skrajnuti s puta kojim idu, videćemo već večeras kada se namere na Englesku, pred krcatim tribinama Stadiona Australija u Sidneju.

Odluka na vladama država

Tema eventualnog državnog praznika biće na dnevnom redu Nacionalnog kabineta, ali kako stvari stoje, verovatno se neće doneti jedinstvena odluka na nivou Komonvelta. Naime, i savezni premijer Entoni Albaneze je istakao da će odluka o neradnom danu na kraju biti stvar pojedinačne odluke vlasti u državama i teritorijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here