R. Rajić Ristić
Fudbalerima nije smetala vrućina

Već punih 15 godina povodom jednog od najvećeg hrišćanskih praznika Vaznesenja Gospodnjeg u Trstu, u organizaciji udruženja “Vuk Karadžić”, održava se Spasovdanski turnir koji je vremenom postao internacionalno okupljanje naših zemljaka iz Evrope i iz republika bivše Jugoslavije. Ova manifestacija je održana u Sportskom centru Domio u Dolini

(San Dorligo Della Valle) kraj Trsta, a biće zapamćena po tome što je okupila rekordan broj – 56 fudbalskih ekipa iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, Republike Srpske, Slovenije i Srbije. Više od 5.000 ljudi se pod vrelim suncem družilo i nadmetalo. Ni tropske temperature nisu omele rodoljube da dođu i daju svoj doprinos događaju koji je odavno postao mnogo više od običnog takmičenja. Ovo je pravi festival sporta, ali i folklora, muzike, balkanskih đakonija… Nastupala su folklorna udruženja Mostovi iz Trsta i Rečica iz Srbije.

Turnir okupio prijatelje

Druženje i zabava

Ovi susreti dijaspore jedinstven su spoj sporta, gastronomije i zabave i prilika da se zemljaci iz dijaspore i domovine okupe i druže na jednom mestu. Na svečanom otvaranju takmičare i goste su pozdravili predstavnici italijanske i srpske zajednice: konzulka Srbije u Trstu Marina Lozar, gradonačelnik ovog grada Roberto Dipijaža, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković, paroh tršćanske srpske pravoslavne crkve Sveti Spiridon Raško Radović, kao i domaćin, predsednik Udruženja Srba u Trstu “Vuk Karadžić”, Dejan Cvejić, dok je program besprekorno, kao i uvek, vodila Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji. Bile su prisutne mnoge zvanice iz sveta privrede i politike Italije, kao i predsednica Srpske pravoslavne crkvene opštine u Udinama, Porćiji i Trevizu Svetlana Milošević, sekretar Saveza Srba u Italiji Jelena Glišić, predsednica Srpskog kulturnog društva Pontes/Mostovi iz Trsta Marina Savić, potpredsednica i sekretar Kulturnog društva srpske omladine u Trstu (ACGS) Dijana Musulin i Dušica Milutinović

Pobedničko slavlje

Umor i zadovoljstvo

Predsednik udruženja Dejan Cvejić, uz zahvalnost “Vestima” što prate ovaj događaj, ističe da su umorni, ali zadovoljni.

– Trebalo je nahraniti i napojiti više od 5.000 usta i biti dobar domaćin, da svaki gost ode zadovoljan, pun lepih utisaka i sa željom da se ponovo vrati. Zahvaljujem svim učesnicima turnira, gostima i svim mojim vrednim članovima koji su ovaj događaj herojski izneli na svojim plećima. Prezadovoljan sam ishodom 15. spasovdanskog turnira. Zahvaljujem i vašem listu što čitalačka publika širom sveta može da sazna o ovoj divnoj svetkovini – rekao je Cvejić. I srpska zajednica “Jelek-Arzinjano” učestvovala je na ovom turniru. U njihovo ime Saša Stanković zahvaljuje bratskom udruženju iz Trsta.

– Zahvaljujemo i našem prijatelju i sponzoru Novici Rediću. Naša ekipa je u osmini finala ispala od ekipe iz Udina. Momci su se borili do poslednjeg minuta, ali su nijanse odlučile da bolji tim nastavi takmičenje dalje. Zahvaljujemo ovim mladićima koji su nas prezentovali na najbolji način i da smo posle nekoliko godina pauze na sportskim terenima ponovo krenuli u neke nove pobede, a pre svega zahvaljujući Novici Rediću koji je ekipu opremio novim dresovima i bio sve vreme sa njom u toku trajanja turnira – rekao je Stanković.

Udruženje “Vuk Karadžić” iz Trsta

Majice na poklon

Majice udruženju domaćinu turnira poklonili su Slađan Marković i Novica Redić. Vidno zadovoljan Novica Redić ne krije oduševljenje gostoprimstvom:

– Ja, kao prezadovoljan gost i poklonodavac majica članovima udruženja “Vuk Karadžić”, mogu samo da kažem da boljih domaćina od njih nisam sreo. Podvig je organizovati ovakav gigantski događaj sa više od 5.000 posetilaca i da sve protekne kako treba, besprekorno. Svi su bili zadovoljni uprkos živi u termometru koja se bližila 40. podeoku – otkriva Novica, koji se iz Vićence zaputio u Trst na druženje.

Brojni nagrađeni

Na ovom turniru, pored fudbalskih utakmica, peku pljeskavice, toči pivo (obezbeđene tri cisterne), a sve to uz živu muziku, a za mnoge je bio doživljaj i pečenje vola na ražnju. Pobednički pehar osvojio je tim “Republika Srpska” iz istoimene republike, koji su ujedno i prošlogodišnji pobednici, drugoplasirani su bili Rekanci iz Severne Makedonije, a treće plasirana ekipa je bila “Nikola Tesla” iz Udina. Najbolja ekipa po fer-pleju bila je “Batovac”. Za najboljeg igrača proglašen je Dejan Maksimović, za golmana Gabriele Spadoni, a za najboljeg strelca Dalibor Volaš. Najmlađi igrač bio je Simone Paoleti, a najstariji Velibor Zlatković. Što se tiče kategorije veterana, prvo mesto osvojio je Pegasus, drugo Termodrim, a treće Kasidol-Trst, dok su fer-plej titulu osvojili veterani Topolovnika. Za najboljeg igrača proglašen je Bostian Pirc, za najboljeg golmana Mladen Janković, a za najboljeg strelca Dare Vršić. Najmlađi igrač bio je Dragiša Jović, a najstariji Đorđe Lazarević.

Nadmetanje u pikadu

Paralelno se odvijao i Turnir u pikadu koji je zabeležio sledeće pobednike: prvo mesto osvojio je Davide Moreto, drugo Valter Fiohfah, treće Bruno Metlika i četvrto Marko Živković. Pobednici Kupa Ciosco bili su: Flamingosi, pa Rekanci i na trećem mestu Kasidol -Trst.