Ivan Strahinić
ČAROBNO VODENO OGLEDALO: Zlatarsko jezero

Nova Varoš smeštena između planina Zlatar, Javor, Čemernica i Murtenica, osim šumama, bogata je rekama i jezerima. Može da se pohvali sa nekoliko dragulja prirode, ali ćemo sada izdvojiti planinu Zlatar i Zlatarsko jezero, zbog prelepih pejzaža prilično očuvane divlje lepote.

Na Zlataru turisti mogu da uživaju u izuzetnim predelima i mirisnim šumama i, onom najbitnijem, blagotvornom vazduhu. Ima 285 sunčanih dana u godini i čuven je po savršenom spoju mediteranske i planinske klime, što veoma pogoduje vegetaciji, koju mahom čine šume i pašnjaci. Jedno od bogatstava ove planine su lekovite biljke poput sporiša, poznatijeg kao hajdučka trava, kantariona i kamilice. Upravo zbog velikog bogatstva flore, Zlatar je proglašen “vazdušnom banjom”. Ova planina je veoma poznata i po proizvodnji sjeničkog i zlatarskog sira, kao i po sve većem razvoju stočarstva. Ipak, voda je ono što ovu planinu čini toliko posebnom. Ušuškana je između četiri divne reke (Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka) i ima tri veličanstvena veštačka jezera za koja kažu da su parče raja zapadne Srbije. Jedno od njih je Zlatarsko (veštačko) jezero, treće po veličini u Srbiji (iza Đerdapskog i Perućca). Nastalo je pre više od pola veka, kada je na varošici Kokin Brod pregrađena reka Uvac. Tako sakupljena “iznedrila” je čarobno vodeno ogledalo, oazu za mnoge kupače, vikendaše i kampere. Kažu da je vožnja čamcem po Zlatarskom jezeru poseban doživljaj zbog izuzetno bistre vode i prelepih pejzaža u okruženju.

IDEALNO MESTO: Zlatar ima spoj mediteranske i planinske klime

Ni fotograf Ivan Strahinić nije ostao ravnodušan na lepote ovog kraja.

– Zlatar možete da dišete punim plućima. Vazdušna oaza Srbije u pravom smislu te reči, stvorena za dobre šetnje i uživanje u svakom pogledu. Na Zlataru obavezno treba posetiti manastir Svetih Kozme i Damjana. Na mene je ostavio utisak sam izgled i način gradnje manastira, kao i mesto gde je podignut. Još ako na kraju šetnje naletite na dobre domaćine i okrepite se pravim zlatarskim sirom i čašicom domaće rakije, eto recepta za savršen san – ističe naš foto-vodič, pa nastavlja: “Narednog jutra napravite mali foto-safari i obiđite Zlatarsko jezero. Pešice, autom ili čamcem. Boja ovog jezera je neverovatna i menjaće se u zavisnosti od pozicije sunca i doba godine. Mirno i pitomo, ponudiće vam svu svoju lepotu.”

BUJNA VEGETACIJA: Šume i pašnjaci bogati lekovitim biljem

U ovom kraju je razvijeno planinarenje, lov na sitnu i krupnu divljač, splavarenje kao i izletnički, foto i sportsko-rekreativni turizam (vožnja džipovima, krstarenja, vožnja kvadova, kajaka, bicikla, zip lajn…). Tokom zimskih meseci, na raspolaganju su dve ski-staze (dužine 800 i 980 m) sa ski-liftom (420 m).

Atlantida zapadne Srbije

Pre nego što je na karti novovaroškog kraja ucrtano Zlatarsko jezero, izvođači radova su morali sa istih da izbrišu čitavo jedno selo. To se i desilo kada je brana duga 1.208 metara i visoka 83 metra, silom zaustavila tok nemirnog Uvca i stvorila hidroelektranu Kokin Brod i Zlatarsko jezero (dugo 26 km). U monografiji Limskih hidroelektrana navodi se da je sasvim iseljeno 16 domaćinstava, a da je 180 dobilo odštetu zbog delimičnog plavljenja.

Jedinstvena bogomolja

Jedinstvenu bogomolju manastir Svetih Kozme i Damjana izgradili su lokalni majstori na zlatarskoj Vodenoj poljani, a zemljište i drvo za gradnju poklonile su Srbijašume. Svetinja je namenjena putnicima namernicima, turistima i bolesnima odnosno svima koji traže mir i lek u zlatarskim šumama.

Svetinja namenjena putnicima namernicima

Srdačnu dobrodošlicu poželeće im monah Gavrilo, bivši vozač Rakete iz Užica i gradskog prevoza Beograd, za kojeg meštani kažu da je čestit i dobar čovek, istinski vernik. Gojko će gostima pričati o lepim, ali i o ružnim životnim stvarima, a posle obilaska crkve i konaka, ponudiće ih kafom. Kažu da posle uživanja u prirodnim lepotama Zlatara, priča sa Gavrilom ispunjava i taj duhovni deo čoveka, ali i opušta, “kao razgovor sa nekim koga jako dugo poznajete”.

Pogled iz manastira

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here