Doživite i upoznajte magiju Berlina

0

Stadion Olimpija je namenjen prvobitno kao "izlog" Hitlerovim arijevskim sportistima. Ali, afroamerikanac Džesi Ovens mu je na Olimpijskim igrama 1936. godine, pobrkao planove, osvojivši četiri zlatne medalje.

 

Džesi Ovens je na Olimpijadi 1936. osvojio čak četiri medalje

Danas, Berlin čak ima i ulicu nazvanu Džesi Ovens.

 

Glavni grad Nemačke je vrlo muzički svestrana prestonica. Opere, simfonijski orkestri, horovi, mnoštvo bendova i DJ-eva sa muzičkim rasponom od minimal housa, doom metala, preko panka, pa do džeza, onda barovi, pabovi i klubovi u

Berlinu su idealno mesto za provod.

 

Ulaz u berlinski zološki vrt

 

Berlinski zoološki vrt je svetski poznat a smešten je u samom centru grada. Za vreme Drugog svetskog rata, ovaj vrt je bio gotovo u potpunosti uništen. Ratna dešavanja su preživele samo 93 životinje.

 

Beli vukovi su samo jedna od 1500 vrsta koje nastanjuju zološki vrt u Berlinu

 

Danas, u vrtu živi preko 14.000 životinja, sa preko 1500 vrsta. Ovo je jedan od najvećih zooloških vrtova u svetu.

 

Jedan od zanimljivijih načina kako možete obići grad je u trabantu. Bićete u prilici da se gradom provozate u legendarnom trabantu i da od vozača, koji je ujedno i turistički vodič, saznate zanimljive informacije o Berlinu.

 

Grad ima više od 2.500 parkova i zelenih površina, pružajući tako svojim stanovnicima i posetiocima mnoštvo zelenila i mesta za relaksaciju i odmor. Tokom leta, možete uživati u suncu, igranju fudbala ili ako vam se više dopada, možeteuživati u vožnji biciklom.

 

Jevrejski muzej u Berlinu

 

Tiergatren, Volkspark Friedrichshaun, Treptower Park, te Viktoriapark Kreuzberg, sve su to zanimljiva mesta koja svakako morate da posetite.

 

Nemački istorijski muzej

Berlin je grad u kome se nalazi preko 150 pozorišta, tako da ćete biti u prilici da pogledate mnoštvo pozorišnih predstava. Za ljubitelje sedme umetnosti tu je i čuveni Berlinski Festival filma u februaru.

 

Jednom rečju – Berlin je ogroman! Ustvari, on je najveći grad u Nemačkoj, i zauzima prostor 8 puta veći nego Pariz, sa populacijom preko 3,5 miliona.

 

Mnoštvo restorana će isto tako privući vašu pažnju. Ipak, kad ste već tamo, ne smete propustiti priliku da probate takozvani Currywurst, koji je berlinska tradicija – izrezana kobasica, servirana uz gusti kečap sa karijem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here