Vesti
Vladika, sveštenstvo i diplomate sa članicama Kola srpskih sestara

U prošlu subotu, 28. septembra, u sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati služeno je Vaskršnje večernje bogosluženje u molitvenom prisustvu mitropolita australijsko-novozelandskog Siluana.

Među prisutnima bili su i članovi diplomatskog kora Republike Srbije u Australiji, na čelu sa generalnim konzulom u Sidneju Jakovom Roganom i vicekonzulom Borisavom Petkovićem.

Večernje bogosluženje u hramu Svetog Georgija

Večernje bogosluženje je služio prota Nikola Bilić uz sasluživanje protođakona Petra Mrakića i pojanje sveštenstva sidnejskog namesništva.

Ovom prilikom je molitveno proslavljen imendan vladike Siluana, koji je i ovom prilikom pokazao da nikada ne zaboravlja svoju maticu i svoje sveštenomonaške početke u manastiru Lelić. Naime, mitropolit je dao blagoslov da se tog dana, u okviru donatorske večere, u organizaciji prote Đure Đurđevića i kabramatskog Crkvenog odbora, prikupe dobrovoljni prilozi za izgradnju muzeja vladike Nikolaja u okviru lelićkog manastirkog kompleksa.

Mitropolit Siluan seče imendansku tortu, desno od njega su generalni konzul Jakov Rogan i vicekonzul Borisav Petković

Dobrotvorna večera upriličena je u svečanoj sali parohijskog doma posle večernje službe.

„Bogatu trpezu pripremile su članice Kola srpskih sestara, a okupljeni narod je kroz velikodušno darivanje materijalnih sredstava pokazao iskrenu ljubav prema svojoj Crkvi, a naročito prema ličnosti i delu svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog“, objavljeno je na zvankičnoj stranici Mitropolije australijsko-novozelandske.

Dobro raspoloženje tokom donatorske večere

Tokom večere okupljene je najpre pozdravio protojerej-stavrofor Đuro Đurđević, istakavši smisao okupljanja rečima apostola Pavla da je blaženije davati negoli primati. Potom je prisutne pozdravio arhijerejski namesnik sidnejskog namesništva protojerej-stavrofor Miodrag Perić, starešina hrama Svetog kneza Lazara u sidnejskoj Lazarici. Prota Miodrag je čestitao imendan vladiki Siluanu, kao i njegova titularna unapređenja. On se mitropolitu zahvalio što „očinski i sa puno ljubavi brine o poverenom mu stadu na Petom kontinentu“.

Sveštenstvo sidnejskog namesništva

Novoimenovani generalni konzul Republike Srbije u Sidneju Jakov Rogan takođe je srdačnim rečima pozdravio sve prisutne i istakao da je Republika Srbija s njenim konzularnim predstavništvom uvek tu za svakog Srbina u Australiji.

Dobro raspoloženje tokom donatorske večere

U završnoj reči mitropolit Siluan se zahvalio na ljubavi i prilozima svima koji su dali donaciju, rekavši da su darovana sredstva „prevazišla očekivanja“.

Bogata trpeza za sve ukuse

„Vladika je zablagodario svesrdačno i na uloženom trudu oko organizacije ove večeri, sveštenstvu na ljubavi i molitvenoj podršci, kao i svim zvanicama i vernom narodu. Ni ovoga puta Vladika nije propustio priliku da pomene naše duhovno i svesrpsko narodno izvorište i privremeno okupirano mnogostradalno sveto nam Kosovo i Metohiju, istakavši da ga se uvek molitveno sećamo i nosimo u svojoj svesti kao nebeski Jerusalim, iščekujući njegovu konačnu slobodu koja će sigurno u svoje vreme doći“, istaknuto je na stranici Mitropolije.

Prota Vajo je biranim rečima govorio o vladiki Siluanu

”Vrlina koja objedinjava Srbe u Australiji”

Donatorskoj večeri u Kabramati prisustvovao je i uvaženi gost iz otadžbine, umirovljeni beogradski sveštenik, protojerej-stavrofor Vajo Jović. Bivši starešina hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu pridružio se čestitkama vladiki Siluanu na njegovom imendanu, istakavši da u njegovoj ličnosti prepoznaje smirenje koje je krasilo i velikog Siluana atonskog čije ime nosi, ocenivši to „vrlinom koja sada i koja će nadalje objedinjavati sav srpski narod na ovim prostorima“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here