Lična arhiva
Radost: Sara Petrov sa trenerom Željkom Kneževićem

Mladi takmičari iz Švajcarske, članovi šahovske škole Srpskog šahovskog kluba Sorab Bazel učestvovali su na kampu Kragujevac 24, koji je organizovao kabinet ministra bez portfelja Đorđe Milićević. Iz Švajcarske su put Srbije krenule sestre Sofia (12) i Nina Petrov (16) i Nikola Todorović (9), a više potencijalnih učesnika je odustalo jer školska godina je u ovoj zemlji počela 15. avgusta. Ekipa šahovske škole Sorab Bazel stigla je u pratnji trenera, mr Željka Kneževića, koji već nekoliko godina uspešno trenira našu i švajcarsku decu.

Dvanaestogodišnja Sofia je igrajući ubrzani šah osvojila odličnih pet od devet poena, ali je u brzopoteznom šahu dostigla maksimalnih devet. Tako je u svojoj B grupi zauzela prvo mesto i dobila pehar i medalju. Nikola Todorović je osvojio četiri boda igrajući ubrzani šah, dok je na brzopoteznom turniru osvojio vredna dva poena.

– Iako mi je drago što sam pobedila u grupi B, još mi je važnije što sam upoznala Kragujevac i Šumadiju – skromno kaže Sofia Petrov koja je već dve godine članica Srpskog šahovskog kluba Sorab Bazel.

Trener Željko kaže da je vredna i uporna.

Najbolje u grupi: Darjana Komnenović, Sofia Petrov i Anđelija Arsenović sa Marijom Lukić direktorkom turnira

– Kao trener jako sam zadovoljan što sam uspeo da privučem Sofiju ovom kraljevskom sportu, a ona to oduševljenje prenosi dalje. Sofia je već nastupala i sa odraslima na zvaničnim turnirima. Posebno lako i brzo rešava probleme u brzopoteznom šahu. Sjajna je i kao učenik – ističe Knežević.

Zanimljivo je da su Sofia i Nina po roditeljima poreklom iz Vršca, ali su rođene u Norveškoj. One inače žive u Francuskoj u gradu Sent Luisu koji je blizu granice i Bazela. Ova dva grada su povezana tramvajskom linijom i sestrama je lako da putuju na treninge. Sofia je postala šahovski uzor starijoj sestri Nini, koja je uz nju počela da uči i trenira. Nina sada želi da šahovsku školu plati od svog džeparca.

Devetogodišnji Nikola Todorović za “Vesti” kaže da je poene osvojio u vrlo jakoj konkurenciji.

– Stekao sam puno novih prijatelja, pre svega iz Trebinja i Bijeljine i to je moj najveći utisak sa kampa – dodaje Nikola kome ovo nije bilo prvo učešće na nekom nadmetanju u otadžbini.

Slede jači treninzi: Nikola Todorović

On je bio član tima šahovske škole Sorab Bazel koji je predvođen Željkom Kneževićem imao uspešan nastup i tokom trodnevnog turnira organizovanog u Beogradu krajem marta ove godine.

Nikola živi u Juri (francusko govorno područje) na oko 100 kilometara od Bazela.

– Ne trenira dovoljno, ali posle ovog kampa obećao je da će se potruditi. Neposredan je i omiljen gde god se pojavi. U Kragujevcu je bio rado viđen u svakoj grupi i u svako doba dana. Naučio je puno o Šumaricama i istoriji Kragujevca i o tome govorio za lokalnu televiziju – prenosi trener Željko.

On dodaje da su mladi šahisti najviše vremena proveli družeći se međusobno i upoznavajući se kroz igru i takmičenje. Organizacija je bila besprekorna i deca su iz Kragujevca otišla naoružana novim znanjima i lepim uspomenama.

Učestvovalo 110 dečaka i devojčica iz 14 zemalja sveta

Niko nije bio umoran

Kamp u Kragujevcu bio je pravi šahovski festival i praznik za ljubitelje ovog jedinstvenog sporta. Predavanja su držali Zoran Arsović, Igor Jolović i Balša Graovac. Uz moto Susret budućih šampiona snage je Kragujevcu odmeravalo 110 dečaka i devojčica iz 14 zemalja sveta. Okupili su se šahisti iz Srbije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Kipra. Prvog dana održan je koncert dobrodošlice, a već sutradan krenuli su dvoboji u ovoj drevnoj igri. Mladi su se nadmetali u brzopoteznom i ubrzanom šahu, simultankama na 110 tabli, a bili su u prilici i da prate šahovska predavanja koja su držali najbolji srpski treneri.

– Predavanja su održana u više grupa, u blokovima i bez pauze, ali se niko nije žalio na umor. Predavanja internacionalnog majstora Zorana Arsovića bila su na najvišem nivou, a mladi igrači su pokazali visok nivo razumevanja šahovskih pozicija koje je predavač koristio – kaže za “Vesti” Željko Knežević.

Rezultati turnira i simultanke pokazali su da Srbija ima šahovsku budućnost i, kako je rekao ministar Milićević, svi su bili pobednici.

Učili i o istoriji

Gosti iz 14 zemalja su imali i predavanja iz istorije Srbije, kao i iz srpskog jezika i kulture. Subota, kao slobodan dan, iskorišćena je za obilazak Spomen-parka Šumarice, hrama Svete Trojice i drugih znamenitosti Kragujevca i Šumadije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here