Tanjug/AP
Luka Dončić

Košarkaši Dalas Maveriksa plasirali su se u finale Zapadne konferencije pobedom u šestom meču nad Oklahomom i to u dramatičnoj završnici – 117:116. Iako je tim iz Teksasa bio u podređenom položaju, na kraju je uspeo da preokrene, pa će tako Dončić, Irving i ekipa čekati pobednika majstorice Denver – Minesota koji je zakazan za dva časa iza ponoći.

Luka Dončić je odradio posao, izborio se za konferencijsko finale, gde čeka svog prijatelja Nikolu Jokića. Da bi se Nagetsi našli u finalu, moraju u sedmom meču da nadigraju Minesotu, koja je do izjednačenja u seriji – 3:3 stigla pisanjem istorije i pobedom od nestvarnih 45 razlike!

Kada je u pitanju duel Dalasa i Oklahome, domaćin je bio jači od „grmljavine“ i to posle dramatične završnice iz koje je kao tragičar izašao najbolji igrač Oklahome Šaj Gildžes-Aleksander.

Kanađanin koji je bio glavni rival Jokiću u MVP trci, bio je najefikasniji akter susreta sa 36 ubačenih poena, uz tri skoka i osam asistencija, ali je izgubio koncentraciju kada se meč „lomio“.

Naime, Gildžes-Aleksander je na samo dve i po sekunde pre kraja i vođstva Oklahome 116:115, faulirao Pi-Džej Vašingtona pri šutu za tri poena, i to iz samog ćoška i izuzetno teške situacije.

Vašington se našao na liniji slobodnih bacanja, rutinski je ubacio prva dva, treće je iskusno i očekivano namerno promašio, a kako Oklahoma više nije imala pravo na tajm-aut, tako su morali da improvizuju poslednji napad za koji nisu imali ni vremena, pa su izgubili.

Roviti Dončić kojeg muče oba kolena, odigrao je još jedan odličan meč, zabeleživši tripl-dabl učinak. Slovenac je na svom kontu imao 29 poena, 10 asistencija i isto toliko skokova.

Luka je imao podršku Kajrija Irvinga i Derika Džounsa koji su ubacili po 22 poena. Ali, heroj važnog trijumfa koji je „lansirao“ Dalas u finale Zapada je pomenuti Pi-Džej Vašington sa devet poena, od čega dva ključna bacanja kada se rešavalo pitanje pobednika.

Interesantno da je Dalas tokom čitavog susreta bio u deficitu, Oklahoma je na poluvremenu imala „plus 16“ – 64:48. Najveća prednost bila je 17 razlike za Tandere na startu treće deonice, ali su do kraja tog perioda igre Dončić i Irving uspeli da „istope“ zaostatak na prihvatljivih sedam poena zaostatka – 90:83 i tim rezultatom se ušlo u odlučujući kvartal, u kojem su se bolje snašli Teksašani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here