Tanjug/AP

U junu je bio prvi na svetu, sada je četvrti sa ogromnim zaostatkom u broju poena u odnosu na lidera ATP liste Janika Sinera. Da li ovakav rasplet US opena, na kome je Novak Đoković izgubio titulu i 1.900 poena predstavlja njegov konačan oproštaj od broja 1 na kome je proveo rekordnih 428 nedelja? Da li se može reći da najboljeg tenisera svih vremena više nikad nećemo gledati na vrhu teniske piramide?

Naravno, nije prvi put da Đoković mnogo zaostaje sa vodećima, ali prvi put ima 37 godina. Drugo, Novaka do kraja godine čeka odbrana još dva važna trofeja i mnogo poena – u Parizu 1.000, a na završnom Mastersu 1.300.

Doduše, vraća se u Šangaj gde može da osvoji 1.000, ali posle ovako odigranog US opena možda neće biti glavni favorit iako je u Kini uvek dominirao. Zato postoji realna mogućnost da godinu završi slabije rangiran od aktuelnog broja 4.

Treće, takođe veoma važno, Nole će i dogodine pažljivo birati turnire i čuvati snagu za one najvažnije. Igraće manje od ostalih rivala i imati manje šanse za povećanje poenskog salda.

I četvrto, verovatno najvažnije. Đokoviću odavno nije prioritet mesto na svetskoj listi. To je više puta i rekao i ponovio. Želi da se skoncentriše na najveća takmičenja a svestan je da ako juri prvu poziciju, pa igra više nego što treba – rizikuje povredu.

Ono što se verovatno može očekivati od Đokovića u 2025. je ravnomerniji kalendar. Ove godine je sve podredio osvajanju Olimpijskih igara, u tome je uspeo, a sada bi trebalo očekivati da pojuri taj 25. grend slem trijumf.

Sigurno je da će Australijan open biti njegov najambiciozniji projekat, prvo, jer je na njemu uvek imao najviše uspeha. Drugo, jer će na njemu biti najodmorniji, a to je takođe veoma važno u godini u kojoj će ugasiti 38. svećicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here