EPA/Anatoly Maltsev
Martin Kližan

Posle 2,5 godine u penziji povratak,  ali bez mnogo uspeha. Martin Kližan, najbolji slovački teniser u poslednjih petnaestak godina, vratio se na teren u finišu 2023, ali i dalje je daleko od nekadašnjih visina. Ima 35 godina, trenutno je 307. na svetu, pa još “živi od stare slave”.

A najslavniji trenuci su pobede protiv Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. S obzirom da nikad nije bio u prvih 20, možda je i jedini teniser tog kalibra koji je savladao obojicu najboljih svih vremena. Neverovatno je da, iako su igrali praktično u istoj generaciji, nikada nije igrao protiv Rodžera Federera. Što znači i da nikada nije izgubio od njega.

– Protiv Nadala si znao da ćeš imati meč iz pakla, ništa nije poklanjao, ali mogao si da se boriš – uporedio je dvojicu velikana u intervjuu za „Punto de brejk“.

– Protiv Đokovića te je očekivao veoma jak pritisak na tvoje udarce. Ako ne uspeš da se odupreš, uništiće te. Protiv Novaka je bilo veoma teško praviti vinere, morao si da budeš mnogo precizan. Servis u telo, stalne varijacije sa drop šotom, taktika je bila drugačija. Žao mi je što nisam igrao protiv Federera, a mnogo sam želeo. Pogotovo na šljaci. Igrao bih mu visoke dijagonale iz forhenda na bekhend, baš me interesuje kako bi bilo – podsetio je Kližan da je bio levoruk.

Španca je pobedio u Pekingu 2014, a Đokovića u Barseloni 2018, kada se najbolji teniser u istoriji vraćao u formu posle operacije lakta. Nole je njega nadigrao četiri puta.

Nikad nije bio u prvih 20 na svetu i kaže da ga ljuti kada mu ljudi kažu da je mogao bolje.

– Bio sam 24, zar je to malo? Svako može da kaže da je moglo bolje, ali ko su oni da to kažu. I ja bih mogao da kažem Novaku da je mogao da osvoji i ovaj ili onaj turnir, ali to je veoma teško reći. Mrzim kada čujem „imao je potencijal za više.“ Postigao sam onoliko koliko sam mogao. Osvojio sam šest turnira, bio 24…

U ovom delu karijere ima jedan cilj.

– Hoću da se vratim u prvih 250, kako bih mogao da učestvujem u kvalifikacijama za grend slemove.

Uz Francuza Imbera i Letonca Gulbisa jedini je u istoriji koji je dobio prvih šest finala u karijeri. Sedmo je izgubio, baš kao i Imber pre nekoliko dana u Tokiju. Gulbis nikada nije odigrao sedmo finale.

Kližan smatra da je “top 10” u njegovo vreme bio kvalitetniji nego sada.

– Bili su i Federer, Mari, Nadal, prava ludnica. Pre deset godina je vrh bio kvalitetniji od današnjeg. Za prvih 30-40 nisam siguran – zaključio je slovački teniser.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here