EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Novak Đoković veruje da su godine samo brojka i da još nije rekao sve što ima kada je reč o tenisu.

Najbolji teniser sveta je u razgovoru sa američkim novinarom Džonom Verthajmom pričao i o GOAT debati.

Iako mnogi već sada kažu da nema premca i da je prevazišao sve u svetu tenisa, Novak kaže da nije siguran da će ikada biti pobednik u toj debati.

– Ne znam da li ću ikada pobediti u toj GOAT debati jer postoje različite definicije i mišljenja, ali i to poređenje era. Šta god da je potrebno, samo brojke ili statistika, veoma je teško porediti eru gde se igralo drvenim reketima i ovu sada – iskren je Novak.

On kaže da su današnji teniseri u prednosti i iz drugih razloga.

– Oni nekada nisu mogli da putuju tako često i tako daleko avionom, a mi to možemo i samim tim igramo na više turnira. Tako da je sve relativno, ali na meni je da izvučem najviše što mogu iz poslednjih godina profesionalne karijere – dodao je Novak.

Još jednom je poručio da nema nameru da se zaustavi kada je reč o rušenju rekorda, čak ni sa 36 godina.

– Mislim da se radi o naačinu razmišljanja, stvarno, godine su samo brojka. To je kliše, ali i psihološki pristup životu, godinama, karijeri i bilo čemu. U osnovi, ulažem mnogo napora da bih imao odgovarajuće rutine kako bih sprečio povrede i odsustvo sa takmičenja. Ne vidim granicu u smislu godina. Prošao sam 35, treba li sad da pričam o sebi kao da sam star? Ne mislim na taj način – kaže Đoković.

Veruje da je jači i spremniji nego ikada pre u karijeri.

– Mentalno, jači sam sada nego pre deset godina. Možda sam pre deset godina bio neznatno brži. Ali sada sam u stanju da igram pametnije i da se nosim sa momentima kada sam pod pritiskom bolje nego pre deset godina – dodao je svetski broj jedan.

Sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom obeležio je protekle dve decenije u svetu tenisa.

– Među nama postoji velika doza poštovanja van terena jer su me definisali kao igrača kakav sam danas. I moj uspeh je takav zahvaljujući njima i rivalstvima koja smo imali. Ta rivalstva i ti mečevi su napravili igrača kakav sam danas. To mi je dalo mogućnost da razumem svoje slabosti, gde sam slabiji u odnosu na njih. Pomogli su mi da odem na nivo više – zaključio je Novak.

4 COMMENTS

  1. Kralj,bas zato sto ovako govori i razmislja jeste br 1 ,da nije dobre konkurencije ne bi postao Srbin koji je doneo vise srece i suza radosnica od svih drugih,bravo jos jednom Srbendo I hvala ti

  2. Nema jos od odlaska Federera u penziju vise debate ko je najbolji, pa bre Novak je u eri najjaceg igranja sve trojice osvojio vise GS nego ova dvojica zajedno, a Nadala su cusnuli ispod Fedexa samo marketinski, jer i on ima mnogo bolje medjusobne rezultate od Fedexa! Ali, kolko god je tacno ovo da je igranje sa dvojicom poguralo Novaka na top nivo, ostaje uvek prisutna ona nasa crta menraliteta da se ne izgura do samog kraja,
    pa je gubio od Medvedeva 4. gs na US Open padom koncentracije, pa Olimpijada u Tokiju gde je igrao ne znam zasto i dubl na 90% vlage, pa Vemli i Alkaraz, Siner u Davis kupu gde je potpuno dekoncentrisano izgubio od 0:40 vodjstva, … to jednom Noletu nije smelo da se desava, jednostavno su to one nijanse koje bi napravile ogromnu razliku, jos ubedljiviju od i ovako neuporedive!!
    I onsa skoro patoloska reakcija na publiku, je Novaku pokvarila ne mali broj meceva umesto koncentracije na protivnika i rezultat!
    Ali, da je sve savrseno zvao bi se vrv Cak Novak, ovako ostaje nas i svetski najjjjj svih vremena, sta god ne priznavali truli sa zapada to samo govori o njihovoj neracionalnosti i prepotenciji bolesoj!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here