EPA/Alexey Filipov
Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti da Srpska veoma ceni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske.

Dodik je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, istakao da veoma ceni to što zvanična Budimpešta podržava BiH na evropskom putu, ali je problem to što se u BiH, kako je rekao, ne poštuju ni Ustav ni Dejtonski mirovni sporazum, kao i to što ima mnogo intervencionizma.

– Želim da kažem da se odomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom. Mi to zovemo ambasadokratija u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove – naveo je Dodik.

On je zahvalio Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse BiH na evropskom putu.

– Samo preko pravih prijatelja koji nemaju zadnje namere možemo biti ohrabreni za dalje jačanje naše evropske perspektive. Evropski put je put naših odluka, a ne nametanja rešenja sa strane – istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je poručio da ceni ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana u mirovnim inicijativima.

– Mi delimo te vrednosti kao univerzalne da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne – ukazao je Dodik.

On je potvrdio dobre rezultate iz oblasti poljoprivrede.

– Početne male sumnje u pogledu projekta sada su se razvile u enormnu podršku. Gde god dođem u Srpsku pitaju me da li ćemo produžiti program saradnje. Radujem se dolasku mađarskog ministra energetike u Banjaluku – rekao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here