EPA/Fehim Demir
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da pismo hrvatskih biskupa patrijarhu srpskom Porfiriju u kojem se tvrdi da Jastrebarsko nije bio logor, već prihvatilište, ne vidi kao put kojim bi trebalo da se reši teško nasleđe prošlosti.

– Činjenica da je sam papa Franjo zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca dovoljno govori o kontraverzama koje prate najvećeg crkvenog velikodostojnika u tadašnjoj NDH. Stoga svaki pokušaj da se Stepinac prikaže kao humanitarac i dobrotvor ne samo da ne odgovara istini, već predstavlja veliku laž koju ne želi da podrži ni rimski papa – rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi za Srnu naveo da je nepobitna istorijska činjenica da je Alojzije Stepinac u svom pismu papi Piju XII iz 1941. jasno istakao da je “želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da provedu u delo učenje Katoličke crkve, stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo”, kao i to da “kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske”.

– Treba imati na umu da je jedan od načina za istrebljenje srpskog naroda na teritorijama koje je obuhvatala NDH bilo državno sponzorisano preveravanje, odnosno konverzija u rimokatoličku veru – naveo je Dodik.

Tvrditi da su deca u Jastrebarskom spasena tako što su davana na usvajanje hrvatskim rimokatoličkim porodicama, naglasio je Dodik, posebna je zamena teza, jer je takvo “spasavanje” bilo sasvim u skladu sa proklamovanim genocidnim ciljevima NDH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here