Vesti
Brvnara na trulim stubovima: Radan Veljović ispred doma

Da apeli u “Vestima”, bar kad su Raška oblast i zapadna Srbija u pitanju, brzo daju rezultate i podstiču plemenite pojedince i porodice širom dijaspore da pomognu starima, bolesnima i siromašnima na Goliji, Rogozni, Pešteru, severu tzv. Kosova i severu Crne Gore, potvrdilo se ovih dana i na primeru siromašne i teško bolesne i nepokretne bake Danice Veljović i njenog sina Radana, žitelja sela Pope kod Tutina, siromašne Enele Baltić Paunović iz zabitih Ursula na Pešteru i porodice Miloša Pavlovića iz udaljene Bekove na Goliji.

Zahvalni dijaspori

Za manje od mesec dana od našeg ponovljenog apela dobrim ljudima širom sveta da im pomognu, siromašnoj i teško bolesnoj baki Danici Veljović i njenom takođe bolesnom sinu Radanu, štićenicima Humanitarnog mosta “Vesti” duže od pet godina, iz Ciriha je od porodice Matić stiglo je puno namirnica, nešto obuće i odeće i 200 švajcarskih franaka. Još nedovoljno da kupe prekopotreban ogrev za zimu, ali dovoljno da se obezbede brašnom i lekovima i da mirnije čekaju hladne zimske dane koji na Pešter stižu već početkom oktobra.

– Hvala do neba svim dobrotvorima, posebno porodici Matić iz Švajcarske, bogu se molimo za njih i radujemo se svakoj donaciji, nadamo se da nas neće zaboraviti – priča kroz suze baka Danica.

Bolesna i nepokretna: Baka Danica sa sinom Radanom

Ističe da joj je najveća briga, ali i strah, oronula brvnara u kojoj sa sinom živi. Davno su na njihovom domu, kaže, propali i popustili drveni stubovi na kojima decenijama stoji i malo jača oluja ili teži sneg može da im ugrozi živote i ostavi ih bez krova nad glavom. Kaže da su propali svi njihovi pokušaji da saniraju da kuću, jer za to nisu imali novca.

– Pošto živimo od minimalne socijale i ljudske dobrote, i po ovom pitanju sve naše nade usmerene su ka dobrim ljudima i dijaspori – ističe baka Danica.

Tešku bitku za zbrinjavanje petoro naslednika bije i siromašna samohrana majka Enela Baltić Paunović iz zabitog sela Ursule na Pešteru. Nakon što joj je prošle jeseni iznenada preminuo suprug Željko, Enela kaže da joj u zabitim Ursulama, zimi danima odsečenim od ostalog sveta, više nema života i da čini sve da decu prebaci negde bliže gradu.

Nevolje u bespuću

Podrška joj je i poznati humanitarac Hido Muratović koji joj je sa dobrim ljudima iz ovog kraja i dijaspore, za izgradnju kuće na periferiji Sjenice, obezbedio oko 3.000 evra što je nedovoljno za početak radova, a da nevolja bude još veća, iskomplikovale su se i stvari oko placa koji je trebalo da obezbedi lokalna samouprava.

Donacija od 100 evra koju joj je iz Strazbura u Francuskoj poslala naša čitateljka Mihrija, rodom sa severa Crne Gore, pomoći će Eneli da svoje đake dobro obuče i spremi za školu. Sva je prilika da će i ove zime ostati u planinskoj zabiti i da će, kao i do sada, kilometrima pešačiti do škole. Ranijih godina prtinu im je pravio i do škole ih pratio otac Željko, sada će to morati Enela, koja ima ozbiljno srčano oboljenje i druge zdravstvene probleme.

Nadaju se preseljenju: Enela sa decom

Krenulo je i Milošu Pavloviću, siromašnom mladiću nadničaru iz zabite Bekove na Goliji koji u potpuno oronuloj kući, bez vode, sa propalim krovom i zemljanim podom jedva prehranjuje i leči teško bolesne roditelje Milana i Radmilu. Nakon nekoliko tekstova u “Vestima” i posete humanitarca Hida Muratovića, Miloš je dobio namirnice, odeću i obuću, kravu i električni šporet, dobrotvori su mu sakupili još 600 evra koje čuva za kupovinu “smederevca” i četiri ovce. Donaciju od 100 evra, pristiglu iz Luksamburga, od familije Obradović, iskoristiće za izmirenje duga za struju. Beskrajno je, kaže, zahvalan svim dobrotvorima, veliku pozdrave i zahvalnost šalje i porodici Obradović i nada se da će njemu i njegovim roditeljima doći bolji dani.

Vera u humanost

– Od kako nam čitaoci “Vesti” povremeno pomažu, život nam se znatno poboljšao, tri poslednje zime lako smo pregurali, jer smo na vreme imali ogrev i struju, bilo je i za lekove i najvažnije namirnice. Sve to zahvaljujući humanoj dijaspori.

Zahvalnost “Vestima”

Nadničio da kupi ovce: Miloš Pavlović

Miloš Pavlović kaže da je Četiri godine nadničio i jedva uštedeo da kupi šest ovaca.

– Sada mi je iz Kanade stigla krava Nada kojoj smo se puno obradovali. Cilj mi je da povećam stado i obezbedim sigurniji život, hvala puno “Vestima” na pomoći – poručuje ovaj skromni i siromašni mladić sa Golije.