Vesti
ZAHVALNI: Siromašna porodica Sinani

Naši čitaoci i dobrotvori iz daleke Australije godinama, svakog meseca, svojim donacijama pomažu nevoljnicima u Raškoj oblasti, na Kosovu i Metohiji i severnoj Crnoj Gori.

Vredna pomoć u ove siromašne krajeve stiže i iz Evrope, Amerike i Kanade. Tokom prošle i ove godine više donacija stiglo je i iz Azije i Afrike, najviše iz Dubaija, Egipta i Tunisa gde živi i radi nekoliko uspešnih i humanih Sandžaklija.

Poklon za nemoćne

Poslednje donacije prispele iz Australije stigle su iz Sidneja, poslale su ih dobrotvorke Rajka Tarlać i Mara koje su sa po 200 dolara obradovale porodicu Sinani, izbeglu sa Kosova, koja preteško živi u okolini Rožaja, i teško bolesnog mladića Milosava Grebovića iz zabitog sela Grgaje na samoj granici Srbije i Crne Gore.

Vredna donacija od 100 evra stigla je i iz Beča, od našeg anonimnog čitaoca, poreklom iz Novog Pazara, koji je želeo da obraduje usamljenu i teško bolesnu baku Martu Kopilica iz sela Plana na Pešteru. Dok joj sjenički centar za socijalni rad traži smeštaj u nekom staračkom domu, jer u svoj trošni i hladni kućerak ne može da se vrati i u njemu preživi, baka se duže od mesec dana oporavlja u sjeničkoj bolnici. Deo donacije, po njenoj želji, potrošen je za odeću, pidžame i sve drugo što joj je potrebno dok je na lečenju.

Baba Marta s najnovijom donacijom

Supružnici Rustem i Fatima Sinani, po nacionalnosti Egipćani, imaju šestoro dece. Sa Kosova su izbegli 1991. godine, od tada se potucaju po severu Crne Gore gde, pošto nijedno ne radi, a nemaju nikakva primanja, žive u okolini Rožaja od sevapa i pomoći dobrih ljudi.

Za struju i kiriju

Donacije velike dobrotvorke Rajke Tarlać pomoći će im da kupe brašno i druge najpotrebnije namirnice. Inače, najveći problem im je da plate kiriju i struju, kupe drva i decu spreme za školu. Dobrotvorki Rajki zahvalni su do neba i žele joj dobro zdravlje i svaku sreću u životu. Nadaju se da će im pre zime (u Rožajama je već provejavao sneg) još neko pomoći da prežive do proleća.

Donaciju od 200 dolara poslala je i dobrotvorka Mara iz Australije koja je svoju pomoć namenila Milosavu Greboviću, siromašnom i teško bolesnom mladiću iz zabitog sela Grgaje na Pešteru.

U akciju za pomoć jedva pokretnom Milosavu i njegovim ostarelim roditeljima Miljanu i Radmili uključili smo se ovog proleća na poziv profesora Milana Babića, direktora Osnovne škole u obližnjem selu Bare, i meštana pešterskih sela koji su i sami želeli da pomognu ovom mladiću, nekada najboljem đaku i vrsnom sportisti koji se teško razboleo tokom školovanja u Kragujevcu i od tada je stalno na bolesničkoj postelji, bez uslova da se leči i izbori za pristojniji život.

Milosav sa Milanom Babićem

Veliko srce

– Do sada je, od jednog dobrotvora iz Kragujevca i nekoliko čitalaca “Vesti”, stiglo oko 1.000 evra, nešto smo dali Milosavljevim roditeljima, a ostalo čuvamo. Namera nam je da renoviramo kuću porodice Grebović kako bi Milosav dobio toplu sobu i kupatilo, a potom i da bolesnom mladiću organizujemo lečenje u nekoj prestižnijoj zdravstvenoj ustanovi. Još prikupljamo potrebna sredstva, delimično i kasnimo zbog komplikovane papirologije, ali se nadamo da će i u ovom kraju biti pomoći – kaže profesor Babić i naglašava da su u selima oko Grgaja ostali uglavnom starci i da ne treba očekivati značajnija sredstva.

– Nadamo se da će čitaoci “Vesti “i dalje biti sa nama, očekujemo pomoć i od dobrotvora iz drugih delova Srbije. Dobrotvorki šaljemo veliku zahvalnost i poručujemo da će i njena donacija biti utrošena za sanaciju kuće i Milosavljevo lečenje – dodaje Babić.

Hvala do neba

Da pomognu usamljenoj, siromašnoj i teško bolesnoj baki Marti Kopilica, iz sela Plana na Pešteru, naše čitaoce pozvali smo početkom jula ove godine. Nakon što je dobila prvu donaciju od 100 evra, baka se još teže razbolela i hitno je prebačena u sjeničku bolnicu gde smo joj dva puta nosili pomoć. U zabito selo, bez ikoga svoga i igde ičega, Marta više ne može da se vrati. Znaju to i u sjeničkom centru za socijalni rad u upravo joj traže smeštaj u nekom staračkom domu. Do tada ona ostaje u bolnici gde se prilično oporavila. Pre nekoliko dana naš anonimni čitalac iz Beča poslao joj je 50 evra i još 50 evra u odeći i obuću, što je baku puno obradovalo. Zamolila nas je da mu prenesemo njenu neizmernu zahvalnost i velike pozdrave.

NEMA POVRATKA: Sirota starica