M. Milanović
POZIV FRANCUZIMA DA POSETE SRBIJU: Tamara Vučić se obraća zvanicama

Pariz uveliko živi u znaku Olimpijskih igara 2024, a dok se naši sportisti pripremaju za najveće svetsko takmičenje i srpska diplomatija uveliko radi. Tako je u rezidenciji Ambasade Srbije u Parizu organizovan promotivni skup “Srpska kuća u Parizu” kome je prisustvovala i prava dama Srbije Tamara Vučić.

U velelepnom holu rezidencije ambasadorka Ana Hrustanović je dočekivala goste, a u parku sa pogledom na Ajfelov toranj priređen je prigodan koktel. Brojne zvanice najpre je pozdravila i poželela im dobrodošlicu ambasadorka Hrustanović, a zatim i Tamara Vučić koja je najavila veče u kome će svu uživati u ukusima i mirisima, zvucima i slikama Srbije.

– Svako od vas, sigurna sam, ima različitu asocijaciju na Srbiju, volela bih da je u toku večeri napišete na karticama koje ćete dobiti kao trajno svedočanstvo i podsećanje na ovo veče, ali i na sve lepo što nas tek očekuje. Ako bi trebalo i sama da opišem svoju zemlju u tri reči, bile bi to – lepota, gostoprimstvo i ljudi. Lepota kao lepota prirode, kao lepota žene, lepota osmeha sa kojim dočekujemo, lepota pogleda kojim ispraćamo… Gostoprimstvo kao činjenica da ako kojim slučajem trenutno nemate dobro mišljenje o Srbiji ili nemate nikakvo, to samo znači jedno -niste nas još posetili. I na kraju ljudi, najvažniji činioci svakog društva. Otvoreni, druželjubivi, energični, ponosni, izvanredni, za neke od njih čuo je čitav svet. Nikola Tesla, Milutin Milanković, Nadežda Petrović, Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn… Njihova žeđ za znanjem bila je poput nepresušnog izvora sveže planinske vode, njihovo znanje poput vira, ništa ga nije moglo zaustaviti, nastavilo je da teče uprkos svim preprekama, pronašlo je svoj put do svih krajeva planete i učinilo današnji svet boljim i lepšim mestom za život – istakla je Tamara Vučić.

Ona je navela da Srbija sa Francuskom ima zajedničku prošlost i deli sadašnjost koja se ogleda u istorijski najboljim odnosima.

– Sigurna sam da imamo i zajedničku budućnost. Iz tog razloga nam je posebno drago što prvu Srpsku kuću u toku trajanja Olimpijskih igara predstavljamo upravo u Parizu. Dobro došli, dakle, u Srpsku kuću, koju smo bar nakratko doneli u vašu kuću, sa željom da se predstavimo jezikom autentične istine – jezikom kulturne i istorijske baštine u vremenu koje oplemenjuje i pročišćava olimpijski plamen. Dobro došli i u Srbiju i pre i u toku trajanja svetske izložbe EXPO 2027. godine, čiji smo ponosni domaćin. Neka nam olimpijski plameni duh koji je u ahejska vremena spajao i plemena koja su ratovala među sobom, posluži kao vodilja ka miru i poštovanju, prosperitetu i razumevanju u ova nesigurna i kompleksna vremena. Živelo srpsko-francusko prijateljstvo – zaključila je Tamara Vučić.

Na gala večeri služena srpska jela i pića
Tamara Vučić, Barbara Pravi i Ana Hrustanović

Gastro-ambasadori

Posle prigodnog koktela gosti su prešli u salu u kojoj je priređena gala večera. Hranu su za zvanice pripremali članovi Udruženja mladih kuvara i poslastičara Srbije Junior Chefs Club. Njima je ovo bila pretpremijera kao gastro-ambasadora jer će od 26. jula do 11. avgusta, za vreme Olimpijskih igara, dočekivati i usluživati zvanice i goste u Srpskoj kući u Parizu, u parku Vilet.

MLADI KUVARI: Jovan Kravljanac, Aleksa Sušić i Nikola Maglovski

Mladi srpski kuvari i poslastičari su između ostalog pripremili: tatar od dehidrirane pastrmke, konsome od paradajza, gel od jabuke i ulje od bosiljka. Zatim punjenu prepelicu, knedle od pšenice punjene medom, sos od borovnice, kranč od golice, kima i meda. Na meniju je bila i moderna srpska mućkalica, teleći vrat, tatar od paprike, džem od crvenog luka, pena od paradajza i prah od kupusa. Pripremljena je i jagnjeća bajadera, pire od graška i mente, pire od paškanata, sos od jagnjećih kostiju.

Na kraju su služeni ramonda desert, pistać mus, malina, bela čokolada i kranč od badema.

Od pića je za dižestiv služena šljivovica iz Kosjerića, a potom vina sa Fruške gore, iz Šumadije i Negotinske Krajine.

Zvanice

Među zvanicama su bili Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, Nataša Kondić Panić, ambasadorka BiH u Francuskoj, Igor Simić, advokat, Barbara Pravi, pevačica naše gore list, Nataša Vulin, Sreten Radović, Tamara Kalinić, Nikolas Notebart, predstavnik kompanije Vensi erports, Martin Mabij, bankar, Matijas Ari Žan, ugledni galerista, Stefan Novčik, predstavnik kompanije Mezon Novčik, Zon Harison iz kompanije Er bus global, Žerom Sns i drugi.

Duška i Vladimir Molof sa ambasadorkom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here