Đelić: Tri milijarde dolara u 2010.

0

Francuski gost: Božidar Đelić

Đelić je rekao Tanjugu da su na današnjem skupu, koji je otvorio predsednik Francuske Nikola Sarkozi, prisutni oni koji odlučuju o daljoj putanji razvoja ekonomije i politike, pa je zato bilo važno da Srbija tu bude predstavljena.

"Što se tiče Srbije, ja sam predstavio naš ekonomski program, kao i naš put ka Evropi. Uočeno je da je Srbija jedina zemlja u Evropi čiji je rejting poboljšan ove godine, dok je rejting mnogih drugih zemalja spušten od strane odgovarajućih rejting agencija", rekao je Đelić.

"Kada se radi o Srbiji, jasno je da moramo nastaviti sa našim reformama, da u ovim otežanim okolnostima nastavimo kao što smo uradili i 2009. godine – da privlačimo investicije. Ako smo prošle godine privukli oko dve milijarde dolara, sa Fijatom, Gaspromnjeftom, naš cilj je da ove godine privučemo tri milijarde dolara stranih direktnih investicija", istakao je on.

Đelić je istakao da je, kad je reč o finansijskoj krizi, najgore iza nas i da nema rizika da ponovo dođe do bankrotstva velikih finansijskih institucija, a to znači da svet ulazi u nešto stabilniju situaciju.

Vlada će voditi odgovorniju socijalnu politiku: Božidar Đelić

On je, istovremeno, istakao da je "očigledno da se kriza nastavlja i da će privredni rast u svetu bili slab ove i sledeće godine, a to za Srbiju znači da mora da i dalje vodi veoma odgovornu budžetsku i monetarnu politiku, koja mora da joj obezbedi stabilnost dinara, kao i socijalnu koheziju".

"Pokazalo se da su zemlje koje su imale jaku socijalnu komponentu u njihovim programima one koje su najmanje patile od krize. To je razlog zašto će Vlada Republike Srbije ove godine naročito dati akcenat na taj socijalni aspekt njenog programa", istakao je potpredsednik vlade.

Đelić je naveo da su na ovom skupu prisutni francuska ministarka finansija, ministar budžeta, ministar za ekonomske poslove, ministar za međunarodni razvoj, a tu su i ministri finansija Italije i ministar za evropske poslove Velike Britanije. Prisutna su i dva nobelovca iz ekonomije, Džozef Štiglic i Amatja Sen, kao i i niz drugih vodećih ljudi iz sveta.

Đelić je na simpozijum u Parizu, koji će sutra zatvoriti premijer Francuske Fransoa Fijon, došao na poziv francuskog ministra za imigracije, integracije, nacionalni identitet i solidarni razvoj Erika Besona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here