Đavolja radionica – najveći poduhvat falsifikovanja novca u istoriji

0

U koncentracionom logoru Zahsenhauzenu, od 1942. do 1945, po nalogu samog vrha nacističke Nemačke i pod neprestanom pretnjom smrću, 144 jevrejska zatvorenika falsifikovala su britanske funte i američke dolare u vrednosti od više milijardi, hartije od vrednosti, poštanske markice i dokumenta, kao deo fašističke taktike vođenja rata.

 

Burger opisuje svoj bolni životni put od hapšenja 1942. u Slovačkoj i preživljavanje u nekoliko koncentracionih logora, sve do oslobođenja u maju 1945. iz logora Ebenze. On pokušava da dočara kako je pod neverovatnim i čak čudnovatim okolnostima postao profesionalni falsifikator.

Ova knjiga, u kojoj se nalaze dokumenti retke vrednosti, poslužila kao inspiracija za austrijsko-nemački film "Falsifikatori“ iz 2007. godine, koji je dobio nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

 

Adolf Burger sa svojom knjigom

Adolf Burger je 1917. rođen u Slovačkoj.

 

U avgustu 1942. je zajedno sa suprugom, sa kojom je pružao otpor fašizmu, rasizmu i ratu, uhapšen i sa ostalim jevrejskim zarobljenicima odveden u koncentracioni logor Aušvic u kome je doživeo pakao najvećeg nacističkog logora istrebljenja. Njegova žena je ubijena u logoru Birkenau.

 

Budući da je bio stručan štampar i slovoslagač, Adolf Burger je po komandi Bezbednosne službe SS-a premešten u falsifikatorsku radionicu koja se nalazila u koncentracionom logoru Zahsenhauzen. Tu su, u strogoj tajnosti, štampali strane novčanice, dokumente i poštanske markice.

 

Zarobljenici falsifikatorskog odreda su u više navrata premeštani u druge logore, i na kraju su oslobođeni 5. maja 1945. iz logora Ebenze.

 

Burger danas živi u Pragu. Brojna predavanja u zemlji i inostranstvu su njegov doprinos pokušaju približavanja istine o onome što se tada dešavalo, prvenstveno mlađoj generaciji, da nikada ne bude zaboravljeno.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here