T. O.
Jedna od poslovnica Optusa

Skoro pune dve nedelje protekle su od nezapamćenog kolapsa Optusove mreže, pre nego što su prve velike kadrovske posledice pogodile australijskog telekomunikacionog gianta. Kola su se, očekivano, slomila na dosadašnjoj izvršnoj direktorki Keli Bajer-Rosmerin, koja je podnela ostavku u ponedeljak.

Vest je objavio Singapur Telekomjunikejšns, Optusova matična kompanija.

Saopštenje je zatim izdala i Bajer-Rosmerin, koja je istakla da joj je „bila čast“ što je radila kao izvršni direktor, ali da je „bio odgovarajući trenutak da se povuče“.

Telekomunikaciona mreža ovog provajdera pala je 8. novembra u 4.00 ujutro, posle čega su više od 10 miliona pretplatnika i 400.000 preduzeća i državnih službi 12 sati bili bez telefonskog signala i pristupa internetu.

Izvršna direktorka Optusa je zbog toga pozvana na saslušanje pred Senatom, kako bi objasnila uzroke teškog incidenta koji je pogodio skoro pola Australije. Tom prilikom, prošla je pravo „ribanje“ od strane nekolicine senatora, na čelu sa Sarom Henson-Jang iz Stranke zelenih. Jedno od pitanja senatora se čak vrlo direktno odnosilo i na njenu budućnost u kompaniji.

„U petak sam imala priliku da se pojavim pred Senatom kako bih objasnila uzrok nestanka mreže i kako je Optus reagovao. Takođe sam istakla opredeljenost Optusa da povrati poverenje i da nastavi da služi klijentima“, rekla je Bajer-Rosmerin.

Ona je dodala i da je prethodnih dana imala vremena da razmisli o svemu i da je odlučila da je njena ostavka u najboljem interesu daljeg rada Optusa.

Sada već bivša direktorka se zahvalila matičnoj kompaniji Singtel i njenom prvom čoveku Juen Kuan Munu na podršci. Mun je uzvratio rečima da je Bajer-Rosmerin pokazala „liderstvo, posvećenost i naporan rad“ tokom „izazovnog perioda“.

– Razumemo njenu odluku i želimo joj sve najbolje u budućim nastojanjima. Optus će sada biti fokusiran na put obnove. Prepoznajemo potrebu da kompanija povrati poverenje kupaca, dok se radi na uticaju i posledicama nedavnog prekida rada, kao i na nastavku poboljšavanja. Događaje poslednjih nedelja gledamo veoma ozbiljno – rekao je Mun i saopštio da će privremeno funkciju izvršnog direktora obavljati finansijski direktor Optusa Majkl Venter.

Međutim, Optus tek čekaju veliki izazovi. Manji problem za kompaniju biće preko 8.500 zahteva za odštetu koje su poslali korisnici koji su materijalno bili pogođeni padom mreže. Procenjuje se da će ovi zahtevi koštati Optus oko 430.000 dolara.

Za preduzeće takve moći, ovaj iznos novca se neće ni osetiti, ali će zato biti veoma teško povratiti žestoko poljuljano poverenje, ne samo zbog kolapsa mreže, već i zbog prošlogodišnjeg sajber napada na Optusov sistem, u kojem su ukradeni lični podaci više miliona korisnika.

Zeleni traže “čvršći” zakon

Tokom prekida Optusove mreže 8. novembra, korisnicima nisu radili uređaji za plaćanje, došlo je zastoja železničkog saobraćaja u Melburnu, a bez telekomunikacija ostale su i bolnice, škole i mnoge državne agencije. Takođe, zabeleženo je 228 prijava da korisnici nisu mogli da pozovu čak ni hitne službe na „tri nule“.

Ova usluga bi prema zakonu trebalo da bude dostupna i u slučaju pada, tako što bi tim pozivima trebalo da upravlja neko od drugih provajdera. Međutim, u ovom slučaju se to nije desilo, a izvršna direktorka Optusa rekla je da „ne zna zbog čega je tako“. Strankna zelenih sada želi da uvede čvršće zakone koji će uređivati telekomunikacije, kako se slične situacije ne bi ponavljale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here