Tanjug/AP
Direktor CIA Vilijam Berns

Nakon posete Sarajevu, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns je došao u Beograd. O Bernsonovoj poseti Srbiji nema zvaničnih informacija, niti se zna koje su teme na stolu.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador SAD u Rusiji, a sada ključna figura u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena, Vilijam Berns, „balkansku turneju“ počeo je posetom Bosni i Hercegovini.

Berns je u Sarajevo doputovao 20. avgusta, gde se sastao sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Zvaničnik Vlade SAD potvrdio je da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje i teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Takođe, razgovarano je o „zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i delovanju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske“, istakao je ranije zvaničnik Vlade SAD.

Neposredno posle posete Sarajevu, mediji su izvestili da prvi čovek CIA stiže i u Beograd. On je sinoć iz Sarajeva došao u glavni grad Srbije. Domaćin mu je, kako su javili mediji, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović navodi da ova poseta nije uobičajena, imajući u vidu da je reč o direktoru najmoćnije obaveštajne službe na svetu koji dolazi u dve male balkanske zemlje.

– S druge strane, ovo je i razumljivo, s obzirom da se Balkan nalazi među mogućim problematičnim tačkama. Konkretno, to su Kosovo i Bosna i Hercegovina. Dakle, radi se o godišnjoj proceni pretnji koju američka obaveštajna zajednica izdaje i tu se za 2024. godinu pominju Bosna i Kosovo – kaže Petrović.

Navodi i da Balkan kao takav Americi nije prioritet, već su to druga, ozbiljnija žarišta, ali da im svakako nije potrebna nova eskalacija.

– Ovu posetu treba tumačiti i kao neku vrstu disciplinovanja svih mogučih aktera koji mogu da destabilizuju region – kaže Petrović dodajući da je prate svi u regionu, kao i da će Berns nastojati da pošalje poruke na način koji će svi dobro razumeti.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović takođe je saglasan da ovakva poseta čelnog čoveka strane bezbednosne službe zvaničnicima u drugim zemljama nije do sada bila praksa.

– Neuobičajeno je da šef jedne strane službe dolazi u posetu drugim zemljama. Pogotovo je neuobičajeno da se u javnosti takva poseta obelodani. Takvih poseta je u prošlosti uvek bilo, ali daleko od očiju javnosti. Obično su se šefovi tih moćnih službi sastajali sa šefom službe domaćina – ističe Stojanović.

Stojanović dodaje da sada prvi put imamo situaciju da se šef jedne moćne američke službe sastaje sa zvaničnicima drugih zemalja koji nisu iz sektora bezbednosti.

– To ukazuje da je misija dotičnog gospodina mnogo šira od saradnje službi bezbednosti na suprotstavljanju bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama sa kojima je suočeno danas čovečanstvo – naveo je on.

Nekadašnji čelni čovek VBA kaže i da Bernsonov boravak u Bosni, pa potom u Srbiji, pokazuje da će u Beogradu sigurno biti reči o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

– Tu mislim na najavljeno otvaranje mosta na Ibru, a kada je u pitanju Bosna, verovatno je bilo reči u vezi sa retorikom koja je poslednjih godina prisutna, a čije je oličenje Milorad Dodik – kaže Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, ova poseta je mnogo šira od saradnje službi bezbednosti.

– To što se sastao sa članovima Predsedništva BiH pokazuje osionost i aroganciju zemlje iz koje dolazi. Ako pogledate i sukob na Bliskom istoku, videćete da je to prešlo u višu fazu koju rešavaju šefovi bezbednosti, a to su ranije radili predsednici republika – kaže Stojanović.

9 COMMENTS

  1. Јасно је да је дошао да заврће руку. Зашто? Република Српска, Космет, Литијум, педери, санкције Русима, прекид сарадње са Кином, испорука муниције Укрима +… дуг је списак…

  2. ПОЖЕЛИО СЕ ДУНАВА
    ПЉЕСКАВИЦА
    ЋЕВАПА

    ништа није без разлога …

  3. ХАЈДЕ
    ДА ГОСПОДИН ВУЧИЋ
    САД У ОВУ ПОСЈЕТУ
    НА АГЕНДУ СТАВИ ТАЧКУ 1
    ОСЛОБОДИТИ СВЕ НЕДУЖНО ЗАРОБЉЕНЕ СРБЕ☦️🇷🇸
    ИЗ албанских ЗАТВОРА
    ТО МОРА ДА СЕ ОБАВИ ОДМАХ
    ТАЈ ТЕРОР МОРАЈУ албанске
    ГАЗДЕ ДА РАЗУМИЈУ

    ДА ЧУЈЕМО ГОСПОДУ
    ВУЧИЋА
    ДАЧИЋА
    БРНАБИЋ
    ТО НАРОД СРБСКИ ЗАХТЈЕВА
    🇷🇸☦️🇷🇸

  4. Čovek samo hoće da obezbedi novu rutu za prodaju oružja i droge sada kada je Milo pao, a Kurtiju se drma vlast…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here