M. Stanković
Sa priredbe na raspust: Učenici iz Osnabrika

U Osnabriku je počeo veliki letnji raspust. Svi đaci koji su pohađali nastavu srpskog jezika i kulture u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije kod profesorke Marije Mrdović bili su redovni i na nastavi veronauke i folklora koju je organizovala veroučiteljica Biljana Dabić.

Školska godina je završena velikom svečanošću koja je počela u hramu Svetog Georgija molitvom blagodarenja za uspeh u učenju koju je služio protojerej stavrofor Marinko Rajak. Posle molitve su se svi đaci pričestili, a zatim prešli u veliku salu Crkvenog doma “Sveti knez Lazar” gde su im posle đačke priredbe, koju je organizovala profesorka Marija, uručeni školski dokumenti.

Otac Marinko je posle molitve pričestio đake

Priredba je počela pesmom “Au što je škola zgodna”, a zatim su đaci besprekorno recitovali stihove Desanke Maksimović, J. J. Zmaja, Mire Alečković, Mike Antića… koje je za njih odabrala profesorka Marija, a ona ih je podržavala i bodrila pri nastupu. Na kraju programa su najstariji đaci: Teodora i Andrija Dabić, Helena i Jovan Milovanović, Ana Garović, Mila Ratković i Emilija Tadić govorili mudre izreke i citate o učenju i školi.

Profesorka Mrdović sa Teodorom Dabić

– Prvo su diplome za trud i redovan dolazak na nastavu dobili najmlađi, predškolci i budući prvaci kojih ima čak osam. Naša škola je svake godine sve brojnija i to je činjenica koja me posebno raduje – objasnila nam je profesorka Marija.

Zatim su knjižice svečano uručene svim đacima od 1. do 7. razreda i, na samom kraju Heleni Milovanović, Nikoli Milovanoviću i Petri Stefanović, koji su ove godine završili 8 razred i ponosni su vlasnici uverenja o završenoj Dopunskoj školi na srpskom jeziku u inostranstvu.

Budući prvak: Predškolac Danilo Aranitović

Profesorka Marija je srdačno zahvalila Crkvenoj opštini u Osnabriku, a posebno ocu Marinku i veroučiteljici Biljani Dabić, na izuzetnoj saradnji.

Ponos škole: Helena Milovanović

Helena donela nagradu

– Posebno smo ponosni na nagradu koju je Helena Milovanović donela našoj školi sa takmičenja recitatora u Frankfurtu, gde je osvojila drugo mesto. S obzirom na to da mi je ovo prva godina rada u Dopunskoj školi na srpskom jeziku, utoliko je nagrada posebna i važna. Trudiću se da svaka naredna godina mog angažovanja u srpskoj školi bude još uspešnija – naglasila je profesorka Marija.

Helena Milovanović je na recitatorskom takmičenju “Ala je lep ovaj svet” u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta osvojila drugo mesto. To je ujedno prva recitatorska nagrada za Srpsku dopunsku školu u Osnabriku. Helena je pre nekoliko godina sa porodicom došla u Osnabrik iz Pančeva. Ona pohađa gimnaziju i redovno dolazi na nastavu u Srpskoj dopunskoj školi, a veoma rado učestvuje i u svim vannastavnim aktivnostima. Voli da recituje i to radi veoma emotivno. Peva u horu, igra u folklornoj grupi “Božur” i svima je dobra drugarica .

Profesorka Mrdović kaže da je veoma ponosna što je Helena učenica Srpske dopunske škole u kojoj ona predaje.

Borba protiv asimilacije

Biljana Dabić, veroučiteljica i koreograf folklorne grupe Božur se takođe obratila đacima i roditeljima.

– Ovde pod krovom naće majke crkve imamo privilegiju koja nije svakome data. Mi imamo ovde sve! Imamo Hram Božiji i Crkveni dom, dakle dva mesta za okrepljenje. Jedno gde možemo svoju dušu da nahranimo, a drugo mesto gde naša deca mogu da uče jezik, pismo, veronauku, istoriju i kulturu. Živimo daleko od otadžbine i moramo da se odupremo asimilaciji. Zadatak nas roditelja je da pričamo s decom srpski, da ih dovodimo na Liturgiju, na časove srpskog, veronauke i folklora. Jer ako sve to zaboravimo, zaboravili i izgubili smo sebe. Nemojte da odustajte od dolaska, nemojte da vam bude nešto preče od usmerevanja dece na pravi put, put pravoslavlja i svetosavlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here