Z. Vicelarević
Svi su navijali za srpsku reprezentaciju

Prvu utakmicu fudbalske reprezentacije Srbije na evropskom prvenstvu pratili su i naši zemljaci u Frankfurtu, tačnije u restoranu Naša kafana, vlasnika Rajka Skelo i Saše Klačara, koji su ovaj sportski događaj organizovali zajedno sa Humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe.

Oni su se dogovorili da jedan evro od svakog prodatog piva bude donirano HU Srbi za Srbe. Restoran Naša kafana je bila prepuna srpskih navijača koji su sa nestrpljenjem čekali prvi nastup naših “orlova” protiv engleske reprezentacije. Atmosferu su pre utakmice zagrejali muzički Smaka bend i Anja Despotović, članica HO Srbi za Srbe, a potom je uz zvuke srpske himne kompletna kafana stajala mirno. Navijalo se za naš tim iako su naši fudbaleri prilično razočarali u prvom delu igre, raspoloženje se znatno poboljšalo u drugom delu utakmice gde su naši fudbaleri nadigrali Engleze.

Zagrejali atmosferu: Anja Despotović i Smaka bend

Na pobedu protiv Slovenije

I pored minimalnog poraza, atmosfera je posle utakmice bila kao da smo pobedili.

Utakmicu su pratili i Sanja Dragović, Dejan Dragić i Stefan Opančina iz Frankfurta, a Sanja nam je rekla da je šteta što nismo dali go.

Dejan Dragić, Sanja Dragović i Stefan Opačina

– Bila je uzbudljiva utakmica. S obzirom na to da smo igrali sa Englezima, zadovoljna sam. Naši su igrali bolje u drugom poluvremenu, lopta je bila više kod nas, imali smo i nekoliko šansi i šteta što nismo dali bar jedan gol. Ako dragi Bog da, sledeću utakmicu ćemo pobediti protiv Slovenaca – rekla je Sanja za “Vesti”.

Sandra Šefer, Slađana Vejnović i Andrijana Kosanović su bile prilično glasne u navijanju, pa nam je Andrijana gotovo promuklim glasom rekla da je očekivala pobedu.

Andrijana Kosanović, Slađana Vejnović i Sandra Šefer

– Dobra je utakmica bila, ali smo očekivali više, pobedu, a možda i nerešen rezultat. Naši fudbaleri su bili divni, borili su se svim srcem i na kraju smo mogli i da damo gol. U drugom poluvremenu smo se tek probudili – kazala je Andrijana. – Na početku smo se iznervirali jer smo loše počeli, imali smo dosta straha, ali iskreno, borili smo se u drugom poluvremenu i zaslužili da damo gol. Učestvovali smo u humanitarnoj akciji i obojica smo popili po 4 piva. Zabavljali smo se i uživali sa našim zemljacima, što je najbitnije – kažu nam uglas Todor Komadinić i David Ilić iz Frankfurta.

Todor Komadinić i David Ilić

Patriotizam na delu

Milovan Mikanović, član i jedan od organizatora humanitarnih akcija u Frankfurtu nam se prvo pohvalio da planiraju proširenje ove organizacije na gradove u okolini Frankfurta i istakao da su ljudi pokazali humanu stranu.

– Okupili smo se da ispratimo utakmicu srpske reprezentacije i da navijamo. Uz navijanje za našu reprezentaciju smo organizovali i humanitarnu akciju sa restoranom Naša kafana kako bi pokazali da smo pravi Srbi i da smo tu kad se navija i kad treba da se pomogne našim ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Sve akcije koje HU Srbi za Srbe Frankfurt organizuju ove godine su za porodicu Trivan iz Bosanskog Grahova. Nadamo se da ćemo ove godine da donacijama samo iz Frankfurta obezbedimo tu porodicu da im se sagradi kuća. Samo još da je naša reprezentacija pobedila bilo bi sve kako treba. Nama je najbitnije da se okupimo, družimo i pomognemo – rekao je Milovan Mikanović.

Pomoć za naš narod

Sara, Maja, Marko, Igor i Saša Klačar

Saša Klačar, jedan od vlasnika “Naše kafane” je utakmicu pratio u društvo njegove četvoro dece, Sare, Maje, Marka i Igora:

– Zajedno sa HU Srbi za Srbe smo organizovali ovaj sportsko humanitarni događaj. To je naša pomoć i donacija njihovom programu za izgradnju kuće za porodicu Trivan i svim drugima kojima Srbi za Srbe organizuju za srpski narod. U fudbalu nismo bili loše i borili smo se i verujem da ćemo sledeće dve utakmice da pobedimo – rekao nam je Saša Klačar. Za srpsku reprezentaciju su, među brojnim navijačima, navijali i Saša Ćelić i Lubiša Torlaković, predsednici KHD Kolo iz Frankfurta i SZ Izvor iz Noj Izenburga sa suprugama kao i Sandra i Saša Mihajlović, naši ugledni privrednici.

Podela zadataka

Pre utakmice naše reprezentacije Humanitarna organizacija Srbi za Srbe su održali sastanak. Na sastanku su razradili plani i dodelili zadatke članovima ove organizacije za predstojeću humanitarnu akciju Trojka iz Bloka koja će se 14. jula održati u porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.