pixabay.com

Kažu da je najbolji lek za mamurluk imati manje od 25 godina. Međutim, postoje i drugi načini da se mamurluk spreči ili barem ublaži. Sa vama ćemo podeliti 10 korisnih saveta za pobedu nad mamurlukom koji vam mogu pomoći bez obzira koliko godina imate.

Najefikasniji načini da se mamurluk spreči ili što brže prođe su sledeći:

1. Pijte puno vode

Unos tečnosti je preporučljiv pre, tokom i nakon konzumacije alkoholnih pića. Unos vode uz alkohol će obezbediti da ne dehidrirate i ne budite se da pijete vodu tokom noći.

2. Jedite pre nego što pijete

Ako znate da je ispred vas luda noć u kojoj ćete popiti mnogo, pokušajte da dobro i obilno večerate. Piti alkohol na prazan stomak dovodi do bržeg i jačeg efekta alkohola, kao i goreg mamurluka.

3. Ne mešajte različita alkoholna pića

Ukoliko već znate da ćete popiti puno alkohola tokom neke proslave ili druge slične prilike, najbolje bi bilo da se odlučite za jednu vrstu pića. Mešanje više pića može dovesti do mučnine i kada unesete manje količine.

4. Pojedite tanjir supe

Ukoliko je sutradan nastupila mučnina i teško vam je da jedete čvrstu hranu, tanjir tople supe je najbolje rešenje. Supa deluje na organizam poput infuzije, unoseći dodatnu tečnost i energiju.

5. Pojedite bananu ili neko drugo voće

Banane su najbolji prirodni lek protiv mamurluka, mada možete pojesti i neko drugo voće kako biste povratili nutrijente i vitamine u svoj organizam. Voće možete i izmiksati u blenderu ako vam je tako lakše. Ako nemate voća u kući, pokušajte sa voćnim sokom ili šumećim tabletama multivitamina.

6. Odspavajte

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da odmorite i odspavate što duže, nakon što ste doručkovali i uneli dodatnu tečnost.

7. Uzmite lek protiv bolova

U slučaju jake glavobolje koja ne prolazi, konsultujte se sa vašim farmaceutom i uzmite lek protiv bolova koji vam najviše odgovara.

8. Vežbajte

Možda vam vežbanje nije ni na kraj pameti kad ste mamurni, ali vežbanje je jedan od najefikasnijih načina da se izleči mamurluk. To ne mora biti odlazak u teretanu – duža šetnja na svežem vazduhu, istezanje ili joga vam mogu više prijati, ubrzati cirkulaciju i vratiti vašem organizmu energiju.

9. Popijte čaj od đumbira

Čaj od đumbira je prava prva pomoć kod mučnine i povraćanja koji su izazvani mamurlukom. Đumbir smiruje nemiran stomak i smanjuje nagon za povraćanjem.

10. Nikako nemojte nastavljati sa konzumacijom alkohola

Klin se klinom, u ovom slučaju, ne izbija. Nemojte unositi dodatan alkohol kada ste mamurni jer vam neće poboljšati stanje i otkloniti tegobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here