Youtube/RTS Koncerti - Zvanični kanal
Dejan Petrović

Majstor trube i jedan od najcenjenijih izvođača, Dejan Petrović domaćin je ovogodišnjeg 63. Dragačevskog sabora trubača u Guči, od 2. do 4. avgusta. On će ove godine imati dvojaku ulogu, da kao domaćin promoviše Sabor, ali i da se još jednom popne na veliku pozornicu na Stadionu sa svojim Big Bendom. Ovo je prvi put u istoriji Sabora da je trubač proglašen za domaćina, što je priznanje za ogroman doprinos trubačkoj muzici i promociji trube koju su ostvarili Dejan Petrović, ali i njegov otac, Milovan Mićo Petrović, jedan od najvećih majstora trube, koji je svom sinu i usadio ljubav prema ovom instrumentu.

– Velika je čast, obaveza i zadovoljstvo biti domaćin. Nadam se da ću opravdati sve svoje kvalitete – kaže Dejan koji je bio prva truba sveta. Spojio je Guču i Egzit. Zahvaljujući svom daru prošao je planetu, bio po luksuznim mestima i preskupim hotelima, upoznao razne uspešne ljude, ali se najviše raduje kafi s električarom, bravarom i autoelektričarom. Rođen je 15. avgusta 1985. u Dubokom kod Užica, a odrastao u rodnom selu, gde je završio osnovnu školu, a potom elektortehničku u Užicu.

Kao dete je prvo čuvao ovce, krave, posle pomagao oko poljoprivrede,a onda naučio da vozi traktor. Išao je peške 14 kilometara dnevno tokom cele osnovne škole. Od tinejedžerskih dana bol se vezala za njegovo srce. Samo dva meseca pred 15. rođendan, ostao je bez oca koji je imao svega 39 godina. Dejan i njegov brat Darko nastavili su da žive sa majkom, babom, dedom, pradedom i prababom. Trubu je prvi zasvirao Dejanov pradeda Tanasije, nasledio ga Danilo, a njega sin Mićo. Dejan je u svojoj šestoj, prvi put zasvirao na pozornici, a sa 12 imao svoj mladi orkestar.

Čuva svoju prvu trubu na kojoj je uvežbavao “Jutros mi je ruža procvetala”, prvu koju je kao dečak odsvirao sa tatinim orkestrom. Truba mu je, kaže, bila tu kroz ceo život. Kao mali je želeo da igra i fudbal i košarku, pa je otac obavio sa njim ozbiljan razgovor i rekao mu da truba nije zezanje i da ne sme da dozvoli da obruka njega, dedu, pradedu…

Na saboru trubača u Guči, 2006, postaje najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, kao najprestižnije nagrade, a te godine je oformio Big band i postao poznat širom sveta u izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa suprotnim, modernim elementima.

Doživeo je strašnu saobraćajnu nesreću 2. avgusta 2017. u Ovčar Banji, nedaleko od manastira Nikolje kada je u povratku sa nastupa zaspao za volanom i izgubio kontrolu, sleteo sa puta i pukom srećom preživeo. Svirao je Džoniju Depu, Maradoni, sarađivao sa Kusturicom…

Oženjen je Brankom, koja mu je podarila ćerku Jovanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here