Dečak preživeo 6.000 volti

0

Trafo stanica bez ograde i obezbeđenja

U zaječarskom selu Veliki Izvor N. V. (11), učenik šestog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić", popeo se na trafostanicu i dotakao žicu prve faze visokog napona, usled čega mu je kroz telo prošla struja od 6.000 volti.
Pravim čudom je preživeo i prošao sa opekotinama drugog stepena na obe ruke i butini. Iz zaječarske bolnice prebačen je u dečiju nišku kliniku, i nalazi se van životne opasnosti.
N. V. je sa drugovima slavio kraj školske godine i završetak četvrtog razreda. Sa njima su bili i roditelji, ali su kasnije otišli kući. Onda je nekoliko dečaka, zajedno sa N. V. otišlo na obližnju poljanu gde se nalazi trafostanica jačine 10.000 volti, koja strujom snabdeva selo. Dečaci su se zaigrali, a N. V. se popeo na trafostanicu, visoku skoro četiri metra.
– Najednom se začuo strahovit prasak. Celo selo je ostalo bez struje jer je ispala sklopka osigurača. Dečak je jednom rukom dotakao žicu visokog napona od 6.000 volti i odbačen je na zemlju koja je upila struju iz njegovog tela i spasila mu život – kaže komšija.
Dečakovi roditelji nisu znali šta se dešava, samo su primetili da je nestala struja. Otac je otišao do komšinice i pitao je da li je i kod nje ista situacija. U tom trenutku su ga pozvali iz škole i kazali mu da hitno dođe jer je njegovog sina udarila struja. On se brzo odvezao kolima do škole, gde je zatekao ekipu Hitne pomoći koja je povređenog dečaka odmah prebacila u zaječarsku bolnicu. Dečak je primljen sa opekotinama drugog stepena na butini i na obe ruke.
– Nakon ukazane prve pomoći prebačen je u Niš i njegovo stanje je dobro – kazao je dr Stanislav Tadić, direktor Zdravstvenog centra Zaječar.
Iako stub nije obezbeđen, na vrhu se nalaze gvozdeni šiljci koji onemogućavaju da se ljudi popnu do opasnih strujnih žica. Pretpostavlja se da se dečak nekako provukao. Nadležni iz Elektrodistribucije potvrđuju da oko stuba nema zaštite, ali da se ovako nešto do sada nije dogodilo.
 

Umalo spržen
Kako kažu zaposleni u Elektrodistribuciji, dečak je preživeo pravim čudom. Imao je sreću da ga je udar odmah odbacio, kao i to što se nije uhvatio za obe žice.
– Snaga od 10.000 volti, koliko ima ova trafostanica, proizvodi temperature od 25.000 stepeni. Struja je mogla bukvalno da ga sprži u deliću sekunde – kažu zaposlen.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here