Tanjug

Hvala što ste ovde i za svaki vaš osmeh i radost koju ste doneli, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić deci srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore, koju je ugostio u Palati Srbija.

Bilo je više od 200 mališana, a Vučić je rekao da su deca došla iz centralne Srbije, sa KiM, iz Republike Srpske i BiH, Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Austrije, Norveške i Nemačke.

Ljubav prema otadžbini

Mališanima je rekao da oni šire istinu o Srbiji i mnogo doprinose tome.

– Hvala vam što volite svoju Srbiju, bez obzira na to da li živite ovde ili ne. Ja sam ranije mislio da je najveća muka za zemlju kad nam deca odrastaju negde drugo. Onda sam shvatio da svako naše dete koje raste negde u inostranstvu, koje uči škole, koje se bori i zna odakle potiče, da u stvari na mnogo načina doprinosi svojoj zemlji. Prvo se vidi kako su to dobri ljudi, izgube deo loših uverenja i predrasuda koje su imali o našem narodu i našoj zemlji, a na kraju vi ste ti koji na svakom mestu širite istinu o Srbiji i koju Srbiju neizmerno volite, što malo nas koji smo ovde odrastali možemo čak i da razumemo – poručio je Vučić.

Onaj ko voli svoju otadžbinu uvek živi u širokom prostoru – i podsetio na stihove Jovana Dučića.

Druženje sa vršnjacima

Predsednik je istakao da je Beograd prestoni grad naše otadžbine, koju mi svi volimo istim žarom, srcem i plemenitošću duše, kao i veliki pesnik Dučić.

Deca koja danas borave kod predsednika su već učestvovala u različitim aktivnostima, poput kampova koje organizuje Ministarstvo bez portfelja za dijasporu.

Predsednik im je rekao da je siguran da se oni lepo osećaju u Velikom Gradištu gde borave, ali da im se Beograd najviše sviđa.

– Sve nas vezuju naši običaji, jezik, pripadnost našem narodu. Vi ste svi iz dobrih kuća, ponosni smo na vas. Drago mi je što ovde, kod vaše kuće u Beogradu, imate priliku da se družite sa vašim vršnjacima, da ćete obići mnoga mesta u Srbiji. Pre svega, hoću da vam kažem veliko hvala za ljubav – istakao je predsednik.

On je obećao pet karata za utakmicu košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Francuskoj.

Mališani su s njim razmenili poklone, a predsednik im je poželeo da se lepo provedu u domovini.

Doprinos državi

U ime mladih se prilikom ovog susreta obratio Marko Brkić, koji se predsedniku Vučiću zahvalio za sve što radi za Srbiju.

– Poreklom sam iz Srbije, ali sam sa 14 godina otišao u London. Diplomirao sam u Barseloni, ali ono što sam sve vreme razmišljao jeste kako da svoje iskustvo i ideje primenim u Srbiji. Ova deca imaju priliku da studiraju u inostranstvu i doprinesu svojoj državi – naveo je on.

Najveća investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija dobila najavu najveće luksemburške investicije za proizvodnju grafenskih nanocevi koje se koriste u proizvodnji eletričnih automobila, što će dodatno osnažiti zemlju ubrzanjem privrednog rasta.

– Biće, u narednom periodu, doveden veliki broj investitora, a u sledećih 20-ak dana u Kragujevcu će početi proizvodnja električnog automobila.